Statistiky před GP Katalánska

Statistiky před GP Katalánska

Před jezdci už je sedmý podnik letošního roku, který se koná tento víkend na okruhu nedaleko Barcelony.

Letošní Grand Prix na okruhu v Montmeló je 26. v řadě bez přerušení.

Jen na třech okruzích se konalo víc závodů MS silničních motocyklů než v Montmeló. Jsou to Assen, Jerez a Mugello.

MotoGP

V roce 2002 se naposledy stalo, že v GP Katalánska nebyl ani jeden španělský vítěz.

Za dobu kategorie MotoGP v Montmeló vyhrála Yamaha 9x, Honda 4x a Ducati 2x.

Valentino Rossi je jezdcem s nejvíce vítězstvími z tohoto okruhu. Celkově zde vyhrál desetkrát (125 ccm jednou, 250 ccm dvakrát, jednou 500 ccm a šestkrát MotoGP). Za ním následuje Lorenzo, ten má na kontě jednu výhru z dvěstěpadesátek a čtyři z královské kubatury.

V posledních deseti letech vždy na podium vystoupil alespoň jeden Španěl.

Během GP Katalánska pojede Hector Barbera svůj 250. závod. Bude dvanáctým jezdcem, který to dokázal. Ve věku 30 let a 221 dní je třetím nejmladším, kdo pojede 250. závod. V nižším věku to dokázali pouze Jorge Lorenzo (29 let a 193 dní) a Andrea Dovizioso (30 let a 144 dní).

Andrea Iannone pojede v Katalánsku svůj celkově dvoustý závod Grand Prix.

Při GP Itálie měla Ducati tři stroje v první pětici, což se před tím naposledy stalo v roce 2007, když Casey Stoner vyhrál v Austrálii před svým kolegou Capirossim a Alex Barros dojel pátý.

Dovizioso je nyní třetím jezdcem, který s Ducati vyhrál více než jeden závod. Před ním to dokázali Stoner a Capirossi.

Loňský závod MotoGP v Katalánsku vyhrál Valentino Rossi. Toto vítězství je zatím Rossiho posledním vítězstvím v MotoGP.

Moto2

Mattia Pasini, který před pár dny v Mugellu vybojoval své první vítězství ve třídě Moto2, je druhým Italem, který dokázal vyhrát závod Moto2 v Mugellu. Tím prvním byl Andrea Iannone.

Od Pasiniho posledního vítězství v prostřední kubatuře (tehdy se ještě jednalo o dvěstěpadesátky) uplynulo 8 let – naposledy vyhrál v Mugellu roku 2009. Poprvé Pasini v prostřední třídě zvítězil v roce 2008 v Kataru. Od Pasiniho prvního vítězství v prostřední třídě do vítězství v Mugellu 2017 uplynulo 9 let a 87 dní. Není to ovšem nejdelší doba mezi prvním a posledním vítězstvím v prostřední třídě. V tom vede Anthony West, který měl mezi první a poslední výhrou v prostřední třídě rozestup jedenáct let. Poprvé vyhrál prostřední třídu v Nizozemsku 2003 (250 ccm) a podruhé v Nizozemsku 2014 (Moto2).

Thomas Lüthi už má na svém kontě 42 podií v prostřední třídě.

Ze současných jezdců Moto2 poznali, jaké to je vyhrát v Katalánsku závod nejnižší kubatury, tři jezdci: Mattia Pasini (2005, třída 125 ccm), Alex Márquez (Moto3, 2014) a Jorge Navarro (Moto3, 2016).

Při druhém tréninku třídy Moto2 loni v Katalánsku zahynul Luis Salom.

Loni katalánský závod Moto2 vyhrál Johann Zarco.

Moto3

Enea Bastianini je jediným současným jezdcem Moto3, který už v Katalánsku vystoupil na podium. V letech 2014 a 2015 byl druhý a loni třetí. V roce 2015 jel v Montmeló z pole position. Jednalo se o jeho první pole position kariéry.

V posledních pěti letech získala KTM v GP Katalánska jen jednu výhru. O ni se zasloužil Luis Salom v roce 2013. Jinak zde vítězila Honda.

Loni vyhrál závod Moto3 v Katalánsku Jorge Navarro, pro nějž to bylo jeho první vítězství v Moto3.

Zdroj: motogp.com, foto: Repsol

Doporučujeme

Články odjinud