Statistiky před závodem v Brně – slabší kubatury

Statistiky před závodem v Brně – slabší kubatury

Níže následují fakta vztahující se k následujícímu závodu slabších kubatur na brněnském Masarykově okruhu.

Moto3

Vedoucí jezdec šampionátu se před Brnem poprvé v letošní sezóně ocitnul mimo bodované pozice. V Indianapolis totiž dojel jednadvacátý. Tím uzavřel svou sérii jedenácti závodu, kdy se pokaždé objevil mezi nejrychlejšími čtyřmi. Tuto sérii zahájil loni v Sepangu.

Loni v Brně se Kent propracoval na stupně vítězů, bylo to poprvé v loňské sezóně a celkově se jednalo o Kentovo čtvrté podium. Loni pak zaznamenal ještě jedno umístění na podiu (v Aragonsku).

Enea Bastianini dorazil loni v Brně do cíle jako druhý, přestože jej trápila zlomená pata. Toto umístění na stupních vítězů bylo jedním ze tří Bastianiniho pódií v loňské sezóně.

Při loňské GP České republiky se Alexis Masbou ve svých sedmadvaceti letech dočkal prvního vítězství ve světovém šampionátu. Jednalo se o Francouzovu 133. Velkou cenu. Tak dlouho na své první vítězství nikdo z předchozích výherců v nejslabší kubatuře nečekal.

Romano Fenati stanovil loni nový traťový rekord v závodu kategorie Moto3 na brněnském okruhu. Třetí kolo závodu zajel za 2:08,064.

Loňský závod v Brně byl v kategorii Moto3 velmi těsný. Prvních šestnáct závodníků dojelo do cíle v rozmezí 1,944 s.

Moto2

Vedoucí závodník šampionátu prostřední kubatury – Johann Zarco – se v Brně objevil na podiu pouze jednou – konkrétně roku 2011, když ještě závodil v kategorii 125 ccm a do cíle tehdy dorazil jako druhý. Nejlepším výsledkem Johanna Zarca v kategorii Moto2 na brněnském okruhu je páté místo z roku 2013.

Po své výhře v Indianapolis má Alex Rins šanci stát se druhým nejmladším jezdcem (po Marcu Márquezovi), který by dokázal vyhrát dva po sobě jdoucí závody Moto2. Musel by však vyhrát v Brně – tedy na okruhu, kde ještě nikdy ani nevystoupil na podium. Dosud dojel Rins v Brně nejlépe na čtvrté pozici v roce 2013. Toho roku vyrážel z pole position. Loni si Rins myslel, že v Brně vyhrál, ale do cíle tehdy ještě zbývalo jedno kolo. Kvůli předčasným oslavám dokončil závod až na devátém místě. Brno a Motegi tak zatím zůstávají jedinými dvěma okruhy současného kalendáře, kde jsme ještě neviděli Alexe Rinse na stupních vítězů.

Loni si v Brně po startu z pole position zajistil Esteve Rabat své první vítězství na tomto okruhu. Na cestě k výhře navíc stanovil nový traťový rekord své třídy, když zaznamenal kolo za 2:02,383 s.

Roku 2011 si Sandro Cortese dojel v Brně pro své úplně první vítězství kariéry. Tehdy závodil v kategorii 125 ccm. Loni na tomtéž okruhu si Němec s italskými kořeny zajistil první (a dosud) jediné podium v kategorii Moto2.

Mika Kallio má z Brna již pět pódiových umístění: dvě z třídy 125 ccm, jedno z kategorie 250 ccm a dvě z posledních dvou sezón v Moto2.

Z aktuálních jezdců Moto2 už v Brně zvítězili Mika Kallio, Esteve Rabat, Thomas Lüthi, Sandro Cortese, Jonas Folger a Luis Salom.

(Zdroj: motogp.com)

Doporučujeme

Články odjinud