Statistiky před závodem v Misanu

Statistiky před závodem v Misanu

Letošní sezóna MotoGP je z hlediska boje o titul velmi vyrovnaná. Misano bude třináctým podnikem letošního roku.

MotoGP

Po závodě v Silverstone se do vedení průběžného pořadí šampionátu MotoGP dostal Andrea Dovizioso, který už letos jednou ve vedení šampionátu byl.

Dovi nyní vede o čtyři body před Marcem Márquezem. Třetí je Maverick Viňales se ztrátou třinácti bodů, čtvrtý Valentino Rossi, který má ztrátu 26 bodů a první pětici uzavírá Dani Pedrosa se ztrátou 35 bodů. Takhle těsné rozestupy v této fázi šampionátu ještě v době od zavedení aktuálního bodového systému nebyly.

Těsné je to nyní i v průběžném hodnocení značek. Mezi Yamahou, Hondou a Ducati je jen devatenáct bodů. Jedná se o nejmenší rozdíl mezi prvními třemi značkami v historii kategorie MotoGP.

Výhry jsou mezi tři výše zmíněné továrny zatím rovnoměrně rozděleny. Yamaha vyhrála čtyři závody z dvanácti dosud odjetých a Honda a Ducati mají také po čtyřech výhrách.

Moto2

Do Misana jede jako vedoucí muž pořadí Franco Morbidelli. Tento Ital získal před necelými dvěma týdny v Silverstone osmé umístění na stupních vítězů v tomto roce. Bylo to poprvé, kdy letos Morbidelli dojel na stupních vítězů, ale ne přímo na stupeň nejvyšší. Celkově má Morbidelli v Moto2 sedmnáct umístění na podiu, čímž vyrovnal Alexe Rinse.

Thomas Lüthi dojel v Silverstone čtvrtý, což bylo letos teprve potřetí, kdy tento jezdec nebyl na podiu.

Lorenzo Baldassarri vyhrál loňský závod Moto2 v Misanu. Od té doby zatím znovu nevystoupil na podium. Ze současných jezdců Moto2 kromě Baldassarriho už jen Lüthi a Nakagami v minulosti vystoupili na podium v Misanu.

Moto3

V Silverstone se na podium po delší době vrátil Enea Bastianini. Před tím byl naposledy na podiu loni v Motegi, kde zvítězil.

Joan Mir vede šampionát s náskokem 64 bodů před Aronem Canetem. Jedná se o třetí největší rozdíl v historii. V roce 2016 vedl Binder o 86 bodů před Navarrem a v roce 2015 vedl Kent o 70 bodů před Bastianinim.

Joan Mir je jedinými jezdcem, který letos bodoval ve všech závodech. Naposledy skončil bez bodů loni v Malajsii.

V minulosti se ze současných jezdců Moto3 dostali na podium v Misanu Bastianini, Mir, Antonelli a Fenati.

Zdroj: motogp.com, foto: Repsol

Doporučujeme

Články odjinud