Statistiky před závodem ve Francii

Statistiky před závodem ve Francii

Mistrovství světa silničních motocyklů se přesouvá z jihu Španělska do Francie. Pátý podnik letošního roku se pojede v Le Mans.

Okruh Le Mans patří mezi okruhy s nejdelší tradicí v závodech Grand Prix silničních motocyklů.

Trať v Le Mans hostila závody Grand Prix 27x. Do tohoto čísla je započtena i tzv. „Vitesse du Mans“ z roku 1991.

První velká cena se v Le Mans jela roku 1969. Tehdy ve třídě 500 ccm zvítězil Giacomo Agostini na stroji MV Agusta, přičemž všechny ostatní jezdce předjel o kolo.

Letos se na okruhu v Le Mans pojede pošestnácté v řadě – bez přerušení od roku 2000.

Od uvedení kategorie s čtyřtaktními motory (roku 2002), Honda získala v Le Mans sedm vítězství, Yamaha pět a jedno má na svém kontě Suzuki.

Jezdec Ducati dojel v Le Mans nejlépe na druhé pozici. Dokázali to Loris Capirossi (2006) a Valentino Rossi (2012).

Jezdci s nejvyšším počtem vítězství v Le Mans jsou Jorge Lorenzo a Dani Pedrosa. Oba zde čtyřikrát vystoupili na stupínek nejvyšší. Lorenzo se zde jednou radoval v kategorii 250 ccm a pak ještě třikrát dominoval v kategorii MotoGP. Pedrosa má z francouzského okruhu po jedné výhře z kategorií 125 ccm a MotoGP a dvě vítězství zde vybojoval ve třídě 250 ccm.

Pět vítězství v Le Mans posbírali francouzští závodníci: Jean Aureal (třída 125 ccm, rok 1969), Guy Bertin (třída 125 ccm, rok 1979), Patrick Fernandez (třída 350 ccm, rok 1979), Mike di Meglio (třída 125 ccm, rok 2008) a Louis Rossi (třída Moto3, rok 2012).

GP Francie se kromě Le Mans konala ještě na dalších sedmi okruzích: Paul Ricard, Clermond-Ferrand, Nogaro, Remeš, Rouen, Albi a Magny-Cours.

Nejlepší výsledek francouzského jezdce v Le Mans v kategorii MotoGP vyjel Olivier Jacques roku 2003. Tehdy se svou Yamahou skončil čtvrtý.

Francouzský závodník si v kategorii MotoGP z okruhu Le Mans naposledy odvezl body roku 2010. Postaral se o to Randy de Puniet, který dokončil závod jako sedmý.

Žádný z aktuálních závodníků Moto3 nezvítězil v Le Mans.

Jules Danilo oslaví den po své domácí velké ceně dvacáté narozeniny.

Louis Rossi vyhrál v roce 2012 závod třídy Moto3 v Le Mans. Jedná se o jeho první a dosud poslední vítězství kariéry, stejně tak je to i jeho dosud jediné umístění na stupních vítězů.

Le Mans je místem největších úspěchů Thomase Lüthiho. Šampion třídy 125 ccm z roku 2005 zde zvítězil v roce zisku titulu i v roce následujícím. Le Mans je okruhem, kde Lüthi získal své první vítězství v kariéře (roku 2005) a poprvé v životě zde startoval z pole position (taktéž roku 2005). V roce 2012 dokázal Lüthi zvítězit v Le Mans i v kategorii Moto2. V první den tréninků (15. 5. 2015) uplyne přesně deset let od Lüthiho prvního vítězství v Le Mans.

V loňském roce se z vítězství v Le Mans radovali: Marc Márquez (MotoGP), Mika Kallio (Moto2) a Jack Miller (Moto3). Z pole position tehdy vyráželi Marc Márquez (MotoGP), Jonas Folger (Moto2) a Efren Vazquez (Moto3). Pro Vazqueze to byl první start z první pozice v Moto3 (i v celé jeho kariéře). Pro Folgera to byla první pole position v kategorii Moto2. Folger i Vazquez pak v závodě dojeli na šestém místě. Z prvního startovního místa loni v Le Mans zvítězil pouze Márquez. 

(Zdroj: motogp.com)

Doporučujeme

Články odjinud