Statistiky před závody v Silverstone

Statistiky před závody v Silverstone

Jezdce čeká dvanáctý podnik letošní sezóny. Pojede se na okruhu Silverstone ve Velké Británii.

MotoGP

Letos to bude už poosmé v řadě za sebou, kdy se Velká cena Velké Británie koná na okruhu Silverstone. Okruh Silverstone se vrátil do kalendáře MS silničních motocyklů v roce 2010 po třiadvaceti letech.

První GP se v Silverstone jela v roce 1977. Závod třídy 500 ccm tehdy vyhrál Pat Hennen na Suzuki.

Angel Nieto a Kork Ballington jsou nejúspěšnějšími jezdci na okruhu v Silverstone. Oba tam získali tři vítězství.

Více než jedno vítězství v Silverstone od návratu tohoto okruhu do kalendáře MS silničních motocyklů v této třídě získali jen Marc Márquez, Jorge Lorenzo a Maverick Viňales.

Crutchlowovo loňské druhé místo v Silverstone bylo prvním podiem britského jezdce v Silverstone od roku 1984, kdy to dokázal Ron Haslam.

Yamaha vyhrála čtyři ze sedmi dosud odjetých závodů v Silverstone, Honda získala dvě výhry a Suzuki jednu.

Valentino Rossi pojede v Silverston svůj 300. závod v královské kubatuře. Alvaro Bautista pojede svůj celkově 250. závod.

Ačkoliv Márquez v Rakousku navýšil své vedení v šampionátu, stále je rozdíl mezi předními jezdci velmi těsný. Mezi prvním a pátým je jen 35 bodů, což je nejtěsnější rozdíl od zavedení nového bodového systému v roce 1993.

Moto2

Franco Morbidelli letos vyhrál sedm z jedenácti závodů. Posledním jezdcem v prostřední třídě, který toto dokázal, byl Jorge Lorenzo v roce 2007 (tehdy se ještě jednalo o třídu 250 ccm).

Thomas Lüthi získal v Rakousku své 46. umístění na stupních vítězů v prostřední třídě, čímž vyrovnal Jima Redmana.

Lüthi, Nakagami a Morbidelli jsou jedinými jezdci Moto2, kteří už v Silverstone vystoupili na podium.

Pol Espargaro jako jediný dokázal vyhrát závod Moto2 v Silverstone po startu z pole position. Stalo se to v roce 2012.

Moto3

Joan Mir letos vyhrál sedm z jedenácti dosud odjetých závodů. Naposledy něco podobného v nejslabší třídě dokázal Valentino Rossi v roce 1997, který tehdy vyhrál dokonce devět z jedenácti závodů.

Joan Mir má v čele šampionátu náskok 64 bodů (před druhým Fenatim), což je největší rozdíl po jedenácti odjetých závodech v historii kategorie Moto3 a také je to největší rozdíl po jedenácti odjetých závodech v nejslabší kubatuře od roku 2006, kdy Alvaro Bautista vedl o 69 bodů před Kalliem.

Letos v Moto3 vyhrála Honda deset z jedenácti dosud odjetých závodů.

Philipp Oettl dojel v Rakousku druhý, což je jeho zatím nejlepší výsledek kariéry.

Jorge Martin obsadil v Rakousku třetí místo poté, co kvůli zranění nohy musel vynechat závod v Brně. Jedná se o Martinovo páté podium v letošním roce.

Livio Loi skončil na Red Bull Ringu čtvrtý, což je jeho nejlepší výsledek od vítězství v Indianapolis v roce 2015.

V posledních sedmi letech jsme v nejslabší kubatuře v Silverstone viděli sedm různých vítězů: M. Márquez, Folger, M. Viňales, Salom, Rins, Kent, B. Binder.

V roce 2015 vybojoval Jakub Kornfeil v Silverstone své první umístění na stupních vítězů.

Kornfeil, Bendsneyder, Antonelli a Bastianini jsou jedinými jezdci současného startovního pole Moto3, kteří už se v Silverstone dostali na podium.

Zdroj: motogp.com, foto: Repsol

Doporučujeme

Články odjinud