Stoner v mírném dešti nespěchal, přizpůsobil tempo ostatním a vyhrál

Stoner v mírném dešti nespěchal, přizpůsobil tempo ostatním a vyhrál

Casey Stoner převzal vedení na konci prvního kola a už ho nepustil. V závodě zajížděl konzistentní časy a zvládl i proměnlivé podmínky na trati. Andrea Dovizioso dojel čtvrtý - DOPLNĚNÉ VYDÁNÍ.

V týmu Repsol Honda mohou mít opět radost. Casey Stoner suverénně vyhrál Velkou cenu Katalánska na okruhu Montmeló a připsal si třetí letošní triumf v pěti závodech. Andrea Dovizioso za sebou udržel Valentina Rossiho a dojel čtvrtý. Dani Pedrosa musel domácí velkou cenu kvůli zlomené klíční kosti vynechat.

Ve druhé polovině závodu na určitých místech tratě drobně pršelo. "Začal jsem být velmi nervózní. V určitém místě tratě padaly kapky deště, ale v každém kole to bylo jiné. Někdy pršelo víc, někdy míň. Nikdy jste nemohli vědět, ve které zatáčce bude pršet hodně," přiznal Australan.

Pro vedoucí jezdce je v takové situaci vždy těžké odhadnout správné tempo. "Přizpůsoboval jsem se jezdcům za sebou a zdálo se, že to funguje, ale byl jsem pod velkým tlakem. Zůstat vepředu bylo nervydrásající. Bylo snadné v takových podmínkách spadnout, ale dokázali jsme se na dvou kolech udržet až do cíle," bilancoval mistr světa z roku 2007.

Stoner po kvalifikaci uvedl, že jeho závodní tempo je dobré. Jeho slova platila. "Motorka i pneumatiky z tvrdší směsi pracovaly velmi dobře. Chtěli jsem se dostat před Jorgeho, tak jsem se ho několikrát pokusil předjet. V prvním kole chodil tvrdě na brzdy, ale v nájezdu na hlavní rovinku jsme byli lepší a snadno jsem se před Jorgeho dostal," vrátil se vítěz ke svému manévru z konce prvního kola. "Pak jsem zajížděl konzistentní časy, dokud pneumatiky držely."

Dovizosovi se příliš nepodařil start a v prvních kolech měl problémy se stabilitou přední části motocyklu. "Na tvrdých pneumatikách jsem neměl tak dobrou trakci jako Lorenzo, Spies a Rossi, kteří jeli na měkčích gumách," přiznal Ital, kterého čtvrté místo a pětisekundová ztráta na vítěze moc neuspokojily.

"Dnes jsme byli rychlí a myslím, že s dobrým startem jsme mohli bojovat o pódium. Omlouvám se týmu, který tvrdě pracoval celý víkend," dodal Ital.

Doporučujeme

Články odjinud