Suzuki odchází z MotoGP

Suzuki odchází z MotoGP

Suzuki v dnešním tiskovém prohlášení potvrdila odchod z mistrovství světa silničních motocyklů a to s platností od roku 2012. Zároveň ale dodává, že jejich cílem je návrat v roce 2014.

Po dlouhém mlčení, kdy management Suzuki zvažoval všechna pro a proti v otázce jejich účasti v seriálu Grand Prix, je tu pro všechny příznivce japonské značky smutná zpráva, protože jejich stroje na startu královské kubatury neuvidíme minimálně dva roky.

Po továrním týmu Kawasaki, který z prostředí šampionátu prototypů odešl v roce 2009, je to nyní Suzuki, jenž  MotoGP opouští v době nástupu nové éry litrových prototypů. Z továren tak v závodním poli zůstává pouze trojice výrobců v podobě Ducati, Hondy a Yamahy.

V tiskové zprávě Suzuki píše, že jedna z příčin jejich odchodu z MotoGP je složitá celosvětová ekonomická situace a navíc problémy, které v zemi vycházejícího slunce vyvolala přírodní katastrofa na jaře letošního roku. Z toho důvodu byli nuceni dočasně přerušit své aktivity v MotoGP.

Už při testech ve Valencii ukončil spolupráci s týmem Rizla Suzuki jezdec Álvaro Bautista, který podepsal smlouvu s týmem San Carlo Honda Gresini. Řady Suzuki také opustil jeho hlavní mechanik Tom O´Kane, jenž bude u Monster Yamaha Tech 3 spolupracovat s Italem Doviziosem.

V sedle Suzuki GSV-R testoval začátkem listopadu Francouz Randy De Puniet a jeho výkony dávaly určitou naději, že by Suzuki měla jezdce, který by byl ochoten v roce 2012 závodit s 800ccm prototypem. Samozřejmě dnes je jasné, že tato naděje neměla naději na úspěch.

Poslední vítězství v závodu královské kubatury získal pro značku Suzuki Australan Chris Vermeulen, když vyhrál v deštivé Grand Prix Francie 2007. Poslední mistrovský titul Suzuki datuje do roku 2000, protože to triumfoval Američan Kenny Roberts Jr.. Japonci se chtějí v roce 2014 vrátit s konkurenceschopným motocyklem a s odhodláním na tyto výkony úspěšně navázat.

Rizla Suzuki - MotoGP 2011

Doporučujeme

Články odjinud