Systém trestných bodů se již nebude využívat

Systém trestných bodů se již nebude využívat

Během GP Kataru se sešla Komise Grand Prix a mimo jiné bylo vydáno rozhodnutí o úplném zrušení trestných bodů.

Při nedávném setkání Komise Grand Prix bylo vydáno rozhodnutí o úplném zrušení trestných bodů. Jedná se o návaznost na změny provedené v loňském roce, podle nichž penalizace uděluje vedení závodu. Komisaři FIM MotoGP mají různé možnosti, jak jezdce za prohřešek potrestat a z toho důvodu byly trestné body zrušeny. Pro připomenutí: Trestné body byly hodně diskutovány na konci roku 2015, kdy kvůli trestným bodům musel Valentino Rossi, který bojoval s Lorenzem o titul, startovat z konce startovního roštu.

Dále pak už od nynějška nebudou mít jezdci možnost protestovat proti sankcím u vnějších subjektů, jako je Mezinárodní sportovní arbitráž.

Během zasedání došlo i k rozšíření zákazu používání titanu v Moto3 a Moto2, které se nyní vztahuje na celý podvozek včetně kyvného ramene, odpružení, řídítek, kyvné vidlice hřídele a kol hřídele. Pro kola hřídele bude zakázáno i použití lehkých slitin.

Další změna se týká bezpečnosti v boxové uličce při výměně motocyklů během závodu a kvalifikací. Původně bylo rozhodnuto, že při závodech a kvalifikacích (Q1 a Q2), kdy dochází k výměně motocyklu, bude maximální počet členů jednoho týmu při výměně stanoven na čtyři, přičemž každý z nich bude muset mít helmu. Na základě protestů týmů však nakonec bylo stanoveno, že během Q1 a Q2 bude u výměny motocyklu moci asistovat šest členů. Maximální počet členů týmu u výměny motocyklu při závodě zůstává nezměněn, nadále tedy budou moci být jen čtyři. V platnosti zůstává i nutnost použití helmy.

Zdroj: motogp.com

Foto: Repsol

Doporučujeme

Články odjinud