Systém výměny motocyklů zůstane beze změn

Systém výměny motocyklů zůstane beze změn

Systém výměny motocyklů v závodech MotoGP, který byl zaveden loni, zůstane stejný i v letošním roce.

Když v závodě MotoGP dojde ke změně klimatických podmínek (ze suchých na mokré nebo opačně), závod se nezastavuje, jezdci zajedou do boxů a vymění motocykly. To platí již několik let. Při loňském závodě MotoGP v Brně ovšem během těchto výměn došlo k incidentu mezi Iannonem a Aleixem Espargarem. Při nehodě se sice naštěstí nikomu nic vážného nestalo, ale bylo nutné učinit určité změny pravidel ohledně výměn.

Hned po brněnském závodě se začal nový systém testovat. Motocykly byly v boxu postaveny v jiném úhlu a navíc provoz v boxu hlídal mechanik, který jezdci umožní odjezd až v době, kdy to bude bezpečné.

Ačkoliv tento systém zatím nebyl testován přímo v závodě, ale jen na konci volných tréninků, bylo rozhodnuto, že bude tento systém zachován i v letošním roce. Testování tohoto systému bude nadále probíhat na konci druhého volného tréninku. Ředitel závodu Mike Webb tomuto systému důvěřuje, připouští však, že poté, co bude systém otestován přímo v závodě, může dojít ke změnám některých detailů, bude-li to nutné.

Foto: Marc VDS

Doporučujeme

Články odjinud