Termín japonské Grand Prix potvrzen

Termín japonské Grand Prix potvrzen

Mezinárodní motocyklová federace (FIM) a promotér motocyklového šampionátu Dorna oznámili, že pro zrušení nebo další odklad Velké ceny Japonska není důvod a druhý říjen potvrdili, jako platný termín jejího konání.

Stalo se tak na základě zprávy, kterou vypracovala a koncem července dala k dispozici italská nezávislá agentura ARPA. Ta na základě požadavku FIM a Dorny vyslala do Motegi své experty, kteří v místě konání japonské Grand Prix měřili úroveň radiace.

Předběžný výsledek zprávy zveřejnili už koncem minulého týdne, nyní je k dispozici kompletní zpráva, která říká, že v oblasti Motegi není zvýšená úroveň radiace a riziko z ozáření je v této části Japonska zanedbatelné. Z toho důvodu byl termín Velké ceny Japonska potvrzen a koncem září by měl motocyklový šampionát zamířit do země vycházejícího slunce.

Jak na to zareagují jezdci je nyní těžké předvídat. Jejich zájem se ani tolik nesoustředil na to, zda přímo na okruhu nebo v jeho těsné blízkosti je zvýšená radiace, ale obavy pramení především z nestabilní situace v nedaleké jaderné elektrárně Fukušima, kde zatím není vše pod stoprocentní kontrolou.

Plné znění zprávy.

Doporučujeme

Články odjinud