Termín pro změnu pořádání australské GP je konečný

Termín pro změnu pořádání australské GP je konečný

Už nějakou dobu se hovoří o přesunu termínu pořádání australské Grand Prix na některý z jarních měsíců, protože na Phillip Islandu nejsou v říjnu z hlediska bezpečnosti zcela ideální podmínky pro závodění.

Loni museli dokonce zrušit část příprav na víkendovou Velkou cenu Austrálie a to už všem, včetně promotéra šampionátu Dorny, došla trpělivost. Pro pořadatele motocyklové Grand Prix ale není jednoduché přistoupit na tak razantní změnu termínu a snaží se vyjednávat.

První, co se jim podařilo vyjednat byla skutečnost, že změna termínu nebude po Australanech požadována již v letošním ročníku, ale až od roku 2012. Nicméně tento termín je konečný a nikdo ze zainteresovaných nemá v úmyslu ze svých požadavků ustoupit.

Přijít o jednu z nejhezčích závodních tratí by samozřejmě nechtěl nikdo a jednání stále pokračují. Nicméně Ital Loris Capirossi, člen Bezpečnostní komise Grand Prix, kde je rovněž Valentino Rossi a Casey Stoner uvedl, že prostor pro další ústupky tu již není.

„V roce 2012 prostě závod už nemůže pokračovat v říjnu,“ uvedl pro Motorcycle News Loris Capirossi. „V říjnu tam jsou příliš nízké teploty a Bezpečnostní komise požádala o změnu termínu. Přijali jsme fakt, že termín závodu nebude změněn v roce 2011, o což jsme původně žádali. Ale již nemůžeme akceptovat, že termín závodu nebude posunut na začátek sezony 2012.“

To znamená, že pokud Austrálie nebude souhlasit se změnou termínu pořádání Grand Prix, bude z kalendáře mistrovství světa vyřazena a nahrazena některým z nových okruhů, které například letos nebo v příštím roce absolvují svou premiéru v rámci seriálu formule 1.

Doporučujeme

Články odjinud