TIM TT v Assenu vyhrál Lorenzo, druhý byl Pedrosa a třetí Stoner

Sobotní Tourist Trophy v Assenu vyhrál po velmi výrazném výkonu v celém průběhu závodního výkonu jezdec Fiat Yamahy Jorge Lorenzo, druhý skončil Dani Pedrosa a třetí Casey Stoner.

Z první řady na startovním roštu vyrazil do šestadvaceti kol závodu holandské TT Jorge Lorenzo z Fiat Yamahy, druhý byl Francouz z LCR Hondy Randy De Puniet a třetí jezdec italské Ducati Casey Stoner.

V nižších kubaturách dnes vítězové kvalifikací vyhráli zahřívací tréninky a poté i vlastní závody. Lorezno startoval z pole position a ráno byl na dráze také nejrychlejší, takže měl velkou šanci závod třídy MotoGP vyhrát. To se mu také podařilo a v Assenu dnes zvítězili pouze jezdci startující z pole position.

Nejlepší start předvedl Jorge Lorenzo, ten se po startu z pole position okamžitě ujal vedení startovního pole MotoGP. Naproti tomu se při startovním manévru vůbec nedařilo Randy De Punietovi, ten startoval druhý, Hondu postavil na zadní kolo a to ho okamžitě katapultovalo na sedmé místo, které mu patřilo i v nájezdu do druhého kola.

Fantastický start se povedl Benu Spiesovi z Monster Tech 3. Američan do závodu vyrazil z čtvrtého místa a úvodní kola zvládl na druhém, potom ale polevil a toho využil Dani Pedrosa z Repsol Hondy a tovární jezdec Ducati Casey Stoner. Pedrosa otočil plynem, jeho RC212V pořádně zabrala a okamžitě umazal náskok Jorge Lorenza, když ve čtvrtém kole na svého krajana ztrácel necelé půl sekundy. V šestém kole už jela ve vedení trojice Lorenzo, Pedrosa a Stoner, který nastavoval rychlejší a rychlejší časy na kolo. Konečně to vypadalo na parádní bitvu mezi trojicí nejlepších z loňské sezony, ale nestalo se tak.

V jedenáctém kole závodu vypsaného na celkem šestadvacet okruhů, začal Casey Stoner celkem natěsno jezdit za Danim Pedrosou a vypadalo to na bitvu o druhé místo. Jorge Lorenzo v té době opět začal navyšovat náskok, který už představoval jednu sekundu. V polovině závodu holandské TT bylo pořadí: první Jorge Lorenzo, druhý Dani Pedrosa, třetí Casey Stoner. Čtvrtý Andrea Dovizioso už na Lorenza ztrácel pět a půl sekundy, pátý Ben Spies další sekundu a šestý De Puniet už sekund osm. Od poloviny závodu ale začal zrychlovat Spies a dokázal snad během jediného kola umazat kompletní náskok na Doviziosa a v šestnáctém kole už jel čtvrtý.

Na sedmém místě zahájil druhou polovinu závodu jezdec tovární GP10 Nicky Hayden, osmý jel Colin Edwards z Monster Tech 3, devátý zástupce týmu Pramac Racing Aleix Espargaró a první desítku uzavíral zástupce Gresiniho týmu San Carlo Marco Simoncelli. Jedenáctý Loris Capirossi bojoval v sedle Suzuki s mladíky jako Barberá a Kallio.

V devatenáctém kole předjel Andrea Doviziosa jeho netovární kolega z LCR Hondy Randy De Puniet, který se posunul se na páté místo. O dvě kola později překonal Marco Simoncelli jezdce satelitní GP10 Aleixe Espargara a získal devátou pozici. V samotném závěru se nám sjela dohromady trojice závodníků Ben Spies, Randy De Puniet a Andrea Dovizioso – bitva o čtvrté místo.

De Punietovi ale jeho Honda držela na dráze snad jen silou vůle svého jezdce a super souboj De Puniet-Dovizioso stačil k tomu, aby čtvrtý Ben Spies poodjel a upevnil si čtvrté místo. Nejhezčí souboje ale předváděla dvojice Randy De Puniet a Andrea Dovizioso. Bitva to byla parádní až do poslední zatáčky a z vítězství se nakonec radoval jezdec tovární Hondy.

Letošní první stupně vítězů získal třetím místem Casey Stoner, na druhé místo zajel Dani Pedrosa a holandskou TT vyhrál Jorge Lorenzo, který si dalším plným počtem bodů výrazně upevnil vedoucí pozici v šampionátu.

Holandská TT - MotoGP, závod:

P.

Jezdec                                       
Země Tým                                           
Motocykl Km/h Čas/ztráta
1

Jorge LORENZO SPA Fiat Yamaha Team Yamaha 171.5 41'18.629
2

Dani PEDROSA SPA Repsol Honda Team Honda 171.3 +2.935
3

Casey STONER AUS Ducati Team Ducati 171.0 +7.022
4

Ben SPIES USA Monster Yamaha Tech 3 Yamaha 170.6 +13.265
5

Andrea DOVIZIOSO ITA Repsol Honda Team Honda 170.5 +15.323
6

Randy DE PUNIET FRA LCR Honda MotoGP Honda 170.4 +15.772
7

Nicky HAYDEN USA Ducati Team Ducati 169.7 +25.867
8

Colin EDWARDS USA Monster Yamaha Tech 3 Yamaha 169.5 +28.991
9

Marco SIMONCELLI ITA San Carlo Honda Gresini Honda 169.1 +35.658
10

Aleix ESPARGARO SPA Pramac Racing Team Ducati 169.1 +35.837
11

Mika KALLIO FIN Pramac Racing Team Ducati 167.7 +56.769
12

Hector BARBERA SPA Paginas Amarillas Aspar Ducati 167.7 +56.890
13

Loris CAPIROSSI ITA Rizla Suzuki MotoGP Suzuki 167.4 +1'00.615
14

Alvaro BAUTISTA SPA Rizla Suzuki MotoGP Suzuki 166.9 +1'08.074
15

Kousuke AKIYOSHI JPN Interwetten Honda MotoGP Honda 163.4 1 kolo

Doporučujeme

Články odjinud