Tisková konference na Masarykově okruhu v Brně

Ve čtvrtek odpoledne odpovídala na otázky novinářů v tiskovém centru Masarykova okruhu v Brně pětice závodníků MotoGP Valentino Rossi, Andrea Dovizioso, Jorge Lorenzo, Casey Stoner a Randy De Puniet.

Jako první si vzal slovo vedoucí jezdec šampionátu Jorge Lorenzo. Španěl má před druhým Pedrosou náskok dvaasedmdesáti bodů, letos zatím niky neskončil hůř jak druhý a do druhé poloviny sezony vstupuje s cílem závody končit na stupních vítězů. V Brně zatím závod MotoGP nevyhrál, neskončil ani v první trojce, takže motivace tu je a rozhodně ne malá.

Pokud Lorenzo v Brně dojede do druhého místa, bude v dvaašedesátileté historii šampionátu teprve třetím jezdcem, který v prvních deseti kolech mistrovství projel cílem buď první nebo druhý. Nicméně pro Lorenzo je nyní důležitá cesta za titulem. „Mám tuto dráhu velmi rád, sedí mému stylu jízdy a samozřejmě bych tady rád vyhrál, ale mým hlavním cílem je mistrovský titul, takže uvidíme, jak to o víkendu půjde.“

„Bude těžké zopakovat výsledky z první poloviny sezony, ale to ani není našim cílem. Cílem je jednoduše dokončovat závody a stát na stupních vítězů,“ pokračoval Španěl, který si letos poprvé místo tréninku vybral dovolenou a odjel do Dominikánské republiky. „Poprvé v mé závodní kariéře jsem si během přestávky zajel na dovolenou. Normálně bych přestávku strávil tréninkem, ale v tomto roce jsem si zajel na exotickou dovolenou.“

Andrea Dovizioso je v šampionátu třetí a také on má motivaci v Brně podat ten nejlepší možný výkon. V posledních čtyřech závodech chyběl na stupních vítězů a pokud chce druhé místo v šampionátu, musí zákonitě končit mezi nejlepšími třemi. Navíc má za sebou Casey Stonera a jejich vzájemný rozdíl představuje dvanáct bodů, takže žádná další chyba už není v jeho případě  dovolena.

„Ze začátku sezony jsme měli čtyři nebo pět dobrých závodů,“ uvedl Ital. „Ale v posledních několika závodech jsme nebyli schopni bojovat o pozice na stupních vítězů, protože se ostatní zlepšili víc než my. Brno není jedna z mých oblíbených tratí, takže to pro mě bude docela těžký víkend, ale budeme samozřejmě bojovat. V šampionátu jsou teď tři jezdci těsně za sebou, takže si myslím, že v příštích devíti závodech uvidíme zajímavou bitvu o celkové druhé místo.“

V minulém roce Casey Stoner v Brně chyběl, protože měl zdravotní dovolenou,v roce 2007 ale českou Grand Prix vyhrál a letos v posledních čtyřech Velkých cenách neminul stupně vítězů. V Brně jede naposledy s Ducati, takže i Australan má potřebnou motivaci závod v Čechách vyhrát. Nicméně, když na tiskové konferenci promluvil, není všechno tak, jak se může zdát.

„Výsledky se můžou jevit tak, že se nám začíná dařit, ale našeho maxima dosáhneme vždy hned zkraje víkendu a pak už se dál nezlepšíme,“ konstatoval Australan Stoner. „Potom dělám chyby, když se snažím během závodu udržet ostatních chlapů. Všichni u Ducati na tom tvrdě pracují, ale pokud tak budeme pokračovat dál, bude to pro zbytek sezony dost těžké.“

Randy De Puniet - LCR Hona

Okruh v Brně je pro Valentina Rossiho místem zaslíbeným. Vyhrál tu svůj první závod Grand Prix a je také vítězem posledního ročníku. Letos poprvé v kariéře vynechal pro zranění čtyři závody a poprvé od Mugella nastoupil zpět do šampionátu v německém Sachsenringu. Už v Laguně Seca zajel na stupně vítězů, ale v Brně ještě nebude stoprocentně fit.

„Letní přestávka trošku situaci kolem zranění pomohla. Cítím se lépe než v Laguně a noha s ramenem se zlepšily. Mám v nich mnohem větší sílu, ale v této chvíli to ještě není stoprocentní,“ řekl Rossi, od něhož teď všichni očekávají, jak se rozhodl ohledně své další budoucnosti v MotoGP. „Oznámení ohledně sezony 2011 bude v neděli po závodu,“ dodal.

Randy De Puniet naslouchal Rossimu velmi pozorně, když hovořil o léčbě zranění, které je téměř identické s jeho. Francou spadl během německé Grand Prix a do jeho nohy nešťastně narazil Mika Kallio, který se už De Punietovi nestačil vyhnout. Došlo ke zlomenině holenní a lýtkové kosti, ale De Puniet se uzdravil velmi rychle a o víkendu už usedne za řídítka své LCR Hondy.

„Rád bych poděkoval každému, kdo mi pomáhal s léčbou,“ řekl De Puniet během tiskové konference. „Je to překvapení být o tomto víkendu tady, ale milé překvapení. S fyzioterapií jsem začal jen tři dny po operaci nohy a proces hojení probíhal dobře.“

„Minulý týden jsem testoval se standardním motocyklem ve Francii a vše proběhlo v pořádku. Ve skutečnosti si myslím, že tento víkend bude jednodušší než v minulém roce, kdy jsem tu jezdil ve velkých bolestech těsně potom, co jsem si během dovolené zlomil kotník,“ uvedl závěrem jezdec LCR Hondy.

Doporučujeme

Články odjinud