Tisková konference na okruhu Misano World Circuit Marco Simoncelli

Tisková konference na okruhu Misano World Circuit Marco Simoncelli

Na dalším podniku Mistrovství světa MotoGP, velké ceně s nejdelším názvem Gran Premio Aperol di San Marino e della Riviera di Rimini, se po třech týdnech sešel celý kontingent MotoGP.

Tradiční předvíkendové tiskové konference se zúčastnil aktuální lídr šampionátu Jorge Lorenzo spolu s Danim Pedrosou, Calem Crutchlowem, Valentinem Rossim a Caseyho náhradníkem Jonathanem Reou.

Lorenzo, který má momentálně třináctibodový náskok na svého hlavního rivala Daniho Pedrosu, doufá, že by na trati v Misanu mohl svůj náskok navýšit: „V letošním roce jsme byli zatím velmi konstantní. Vždy se nám podařilo dosáhnout některého z prvních dvou míst v pořadí. Sice se nám v posledních třech závodech nepodařilo vyhrát, ale vždy jsme byli k prvnímu místo velmi blízko. Teď jsme na trati, kde jsem v prvních třech letech v MotoGP vždy dojel druhý a loni jsem zde konečně zvítězil. Při testu v Aragónu se nám podařilo najít něco, co nám dává vyšší rychlost – v podstatě jsme tuto záležitost našli už v Brně – ale zatím nemůžeme použít poslední motor, takže v Misanu použijeme tentýž, co jsme měli v Brně. Stejně tak pojedeme na stejném šasí jako v Brně. Uvidíme, ale určitě se pokusíme tento závod vyhrát. Možná už v příštím závodě – Velké ceně Aragónska – budeme mít k dispozici vylepšený motocykl."

Dani Pedrosa z Repsol Hondy, který aktuálně vypadá jako muž v nejlepší formě, se nenechává unést: „Poslední dva závody byly skvělé, jsem docela šťastný, ale v naší práci musíme pokračovat a snažit se i tady znovu dobře řídit naši motorku. Je důležité zůstat soustředěný. I my jsme testovali v Aragónu. Pro konečnou fázi šampionátu to byl důležitý test. Snažíme se vylepšit některé věci, a buď je nakonec použijeme, nebo ne."

Cal Crutchlow v barvách Monster Yamaha Tech3 přijíždí do Misana uvolněnější, a to také díky jeho úspěšnému ataku na brněnské pódium. Teď má před sebou další cíl: „Pokračovat v úspěšně nastolené cestě po zbývající čtvrtinu sezóny a znovu atakovat pódium bude velmi náročné. Zisk pódia ale ze mě sňal určité břímě předsevzetí. Jsem uvolněnější a věřím, že se mi teď bude závodit mnohem snadněji. Bude skvělé, pokud se mi podaří snížit rozdíl v celkovém hodnocení. Cítím se být pro Misano velmi silný a není důvod, proč bych nemohl získat stupně vítězů i tady."

Pro Valentina Rossiho bude Misano posledním domácím závodem na Ducati. Pro své fanoušky tu chce vybojovat co nejlepší výsledek: „Testovali jsme tu před dvěma týdny. Byly to poměrně dobré dva dny, vyzkoušeli jsme nějaké nové věci, zaznamenali jsme zlepšení a také lepší pocit z motorky.  Teď v porovnání s ostatními kluky musíme zjistit, jak velké to zlepšení je. Máme nový podvozek s novou kyvnou vidlicí, která má určité modifikace týkající se velikosti, polohy a tuhosti. Ve srovnání při testu byl stroj lepší než motocykl připravený pro Brno. Do konce sezóny nás čeká ještě spousta rozdílných závodů, ve kterých máme možnost motocykl vylepšit. Naším cílem je mít do konce sezóny ještě několik dobrých závodů."

Jezdec týmu Repsol Honda Jonathan Rea bude jako náhradník zraněného Caseyho Stonera tento víkend debutovat v šampionátu MotoGP: „Na svůj úvodní závod na této trati se těším, zvlášť i proto, že budu poprvé závodit v MotoGP a navíc na konkurenceschopném stroji."

S nováčkem Jonathanem Reou přichází další „poprvé". Letos poprvé budou jezdci závodit na přejmenovaném okruhu. Okruh nově nese jméno Marca Simoncelliho, který přišel o život při loňské Velké ceně Malajsie. Jezdci samozřejmě vyjádřili své osobní pocity. Valentino řekl: „Když jsem přišel na okruh, který nese Marcovo jméno, jsou pocity z jeho ztráty ještě silnější. Musíme se pokusit o co nejlepší závod. Pro Marca a pro jeho rodinu." Dani dodal: „Trochu to vyvažuje smutný pocit uvnitř. Ten je samozřejmě stejný i pro Shoyu Tomizawu, který zahynul právě v Misanu v roce 2010."

Lorenzo sdílel své pocity: „Marco byl jednou z hvězd šampionátu. Výborný jezdec, charismatický. Ovlivnil hodně lidí a získal si spoustu fanoušků. Myslím si, že je dobře, že okruh nese jeho jméno. Marco si to zaslouží...a současně Tomizawa...bylo to taky velmi smutné, když se udála ta dramatická věc v roce 2010. Stále v sobě máme vzpomínky na tyto dva kluky. Zapamatujeme si je navždy." A Cal shrnul přejmenování trati tím, že řekl: „Je to velká čest pro Misano mít okruh pojmenovaný po Marcovi. Ani to jinak nejde. Procházíte se a všude vidíte fanoušky v tričkách se vzpomínkou na Marca." Přestože Jonathan neměl šanci s Marcem závodit, znal ho. Na přejmenování okruhu reagoval takto: „Když jsi jezdec a slyšíš takovou zprávu, dotýká se tě to různými způsoby. V negativním smyslu o tom přemýšlíš jako jezdec, ale na konci dne ti ta zpráva dává úžasně pozitivní pocit."
(zdroj motogp.com)

Doporučujeme

Články odjinud