Tisková konference ve francouzském Le Mans

Ve čtvrtek odpoledne proběhla na závodním okruhu v Le Mans tisková konference jezdců MotoGP, které se zúčastnil Jorge Lorenzo, Valentino Rossi, Dani Pedrosa, Casey Stoner a Randy De Puniet.

Po vítězství v Jerezu je ve vedení královské kubatury jezdec Fiat Yamahy Jorge Lorenzo. Španěl ve Francii loni vyhrál a jeho cílem je pro tento víkend uhájit vedoucí pozici a pokud možno zvýšit bodový rozdíl na týmového kolegu.

„Hodně závodů v krátkém časovém rozmezí je fyzicky náročné, protože jste pořád na motorce a nemáte čas vysadit a odpočinout, ale pro jezdce je to ta nejlepší věc, protože závodit skoro každý víkend je to, pro co žijeme,“ řekl na úvod Jorge Lorenzo, vedoucí muž šampionátu.

Dále Španěl pokračoval komentářem k okruhu v Le Mans, který mu dle jeho slov vyhovuje. „Je to dráha, která se mi líbí a předpověď pro tento víkend naznačuje, že by nemělo pršet, takže jsem šťastný, že budu na této báječné dráze a za hezkého počasí.“

Závěrem Lorenzo hovořil o testu, který spolu s ostatními jezdci MotoGP absolvoval den po závodu na jihu Španělska. „V Jerezu jsme testovali elektroniku, nějaké nové věci k tomu, abychom zlepšil náš výkon v prvních kolech, ale zejména jsme zkoušeli starty.“

Zranění ramene Valentina Rossiho je po nehodě na motokrosovém motocyklu již téměř vyléčené a ve Francii mu již nebude dělat takové problémy jako posledně v Jerezu. „Rameno je o hodně lepší. Není ještě stoprocentní, ale rozhodně lepší než v Jerezu,“ řekl Rossi, který loni při mokro-suchém závodu nezískal ve Francii ani jeden bod.

„V Le Mans jsem zaznamenal hodně rozdílné výsledky. Někdy jsem tam měl skvělé závody s parádními výsledky, ale někdy i nějakou tu smůlu a také špatné výsledky. V minulém roce tu byl můj vůbec nejhorší víkend sezony. Nebyl jsem dostatečně rychlý, abych se udržel vpředu a závod dokončil poslední. To byl hodně nepříjemný pocit!“

„Tato dráha je pokaždé velmi delikátní, protože tam potřebujete zvláštní nastavení dobré stability při brždění. Je tam problém s jízdou po zadním kole při akceleraci z tenké vlásenky, ale zároveň potřebujete mít rychlou motorku pro poslední sektor a také dobrou pohyblivost,“ řekl závěrem Rossi.

Dani Pedrosa patří k jezdcům světového šampionátu, kteří závod v Le Mans vyhráli, ale to se mu podařilo jen v nižších kubaturách 125ccm a 250ccm. Na vítězství v MotoGP tam zatím čeká a v neděli by k tomu byla velmi dobrá příležitost, protože to bude pro Španěla jeho 150. start v kariéře jezdce motocyklových závodů Grand Prix.

„Z jedné strany je tato dráha velmi rychlá, ale z druhé je také velmi náročná, protože je tam spousta míst s intenzivním bržděním a také spousta prostoru k předjíždění,“ řekl během tiskové konference Pedrosa.

Casey Stoner je v průběžném pořadí osmý a pro tento víkend je optimistou v tom směru, že se mu podaří v nedělním závodu Velké ceny Francie snížit bodový náskok svých soupeřů. Ovšem pokud byl dotazován na spekulace ohledně jeho angažmá pro rok 2011, odmítl být s čímkoliv spojován.

Pro Randy De Punieta je tento víkend závodem na domácí půdě, takže určitě velká motivace. Po výkonech v předchozích dvou kolech šampionátu také od všech domácích fanoušků vysoká očekávání, ale francouzský jezdec LCR Hondy zůstává v hodnocení svých víkendových šancí realistou.

„Pro mě tento závod není jednoduchý, protože při posledních pěti příležitostech, co tady jezdím s motocyklem MotoGP to byla pohroma, i když moje předchozí výsledky ve čtvrtlitrech tady byly dobré,“ řekl Randy De Puniet.

„Letos bych rád figuroval na vedoucích příčkách a pokud bych dokázal v neděli dojet za tady těmi čtyřmi jezdci (Lorenzo, Rossi, Pedrosa, Stoner), bylo by to perfektní. Věřím si, ale bude to těžký závod, jako dosud všechny v tomto roce.“

Doporučujeme

Články odjinud