Tovární Ducati má před sebou těžký závod

Tovární Ducati má před sebou těžký závod

Po páteční kvalifikaci je jasné, že v garážích italské Ducati bude rušno dlouho do noci, protože je třeba připravit motocyklové prototypy pro ranní zahřívací trénink, kde mají jediný cíl – zrychlit.

Nicky Hayden byl ve čtvrtek devátý a stejné umístění mu patří po dnešní kvalifikaci v Assenu. Američan až v samotném závěru zrychlil a ve svém předposledním kole zajel svůj nejrychlejší čas dne 1´35,866 sekundy.

„Dopoledne jsme se snažili získat informace o podvozku druhé verze, ale s deštěm jsme neměli ani jednou okamžitou možnost porovnání s původním podvozkem a za stejných podmínek, takže jsme do kvalifikace nastoupili s tím, co jsme věděli,“ prozradil Nicky Hayden.

„Ze začátku kvalifikace jsme trošku válčili s problémy, ale jakmile jsme obuli měkké pneumatiky a upravili nastavení tlumičů, podařilo se tím generovat vyšší teplotu v pneumatice. Okamžitě jsem získal lepší kontakt s motocyklem a jezdil rychleji, ale tak jako vždy, pár kol navíc by určitě přišlo vhod,“ řekl Američan.

Ve čtvrtek zajel Valentino Rossi na mokré dráze druhý nejlepší čas dne. To samé ale dnes nepotvrdil na suchém povrchu a do závodu holandské TT odstartuje společně s desátým Randy De Punietem a dvanáctým Hirošim Aojamou ze čtvrté řady. Rossiho tým má k dispozici ještě zahřívací trénink a také bude samozřejmě záležet na počasí.

„Kvalifikací jsme zklamání, protože jsme včera začali poměrně dobře, takže jsme samozřejmě předpokládali, že to dnes bude lepší. Dopoledne jsme zajeli solidní trénink, ale dál se už nedokázali zlepšit, takže startujeme jedenáctí,“ prozradil Valentino Rossi.

„Zadní část GP11.1 je mnohem lepší než u předchozí verze, ale stále nejsme schopni najít takové nastavení, které by nám umožnilo dostatečně zahřát pneumatiky a to mi pak ztěžuje získat ten správný cit, který potřebuji k tomu, abych jel tvrdě a byl silný v nájezdu do zatáček.“

„Nemyslím si, že už jsme zjistili, jak tento motocykl správně nastavit, což je něco, co jsme věděli, že může nastat při tak minimálním času na přípravu. Přesto nám to umožňuje získávat zkušenosti pro budoucnost a pro zítřejší zahřívací trénink máme pár nápadů, které jak doufáme nám pomůžou zrychlit v závodu,“ uvedl závěrem Valentino Rossi.

Doporučujeme

Články odjinud