Tovární jezdci Hondy pojedou v Austrálii s nejvyššími ambicemi

Tovární jezdci Hondy pojedou v Austrálii s nejvyššími ambicemi

17. podnik MotoGP uvítá populární okruh Phillip Island při AirAsia Australian Grand Prix. AKTUALIZOVÁNO

Předposlední podnik letošního šampionátu MotoGP očekává, jak se jezdci na třetí z trojlístku bezprostředně po sobě jdoucích velkých cen připravili.

Okruh ležící na jihoaustralském pobřeží měří čtyři a půl kilometru a je proslulý rychlými změnami povětrnostních podmínek, které v celé své kráse předvedl například při loňské Grand Prix, kdy bylo po silnými přeháňkami zkrápěném závodě v cíli klasifikováno pouhých deset jezdců.

Největší pozornost bude soustředěna na tovární tým Repsol Honda a dvojici jejich jezdců Daniho Pedrosu a Caseyho Stonera. Oba mají hodně dobré důvody, proč na Phillip Islandu vyhrát. Dani Pedrosa po svém jednoznačném vítězství v Malajsii, navíc jeho vůbec prvním v mokrém závodě, ztrácí pouhých 23 bodů na vedoucího muže šampionátu. Ví, že bodový deficit musí co nejvíc snížit, případně vytěžit maximum z chyby, kterou by třeba mohl Jorge Lorenzo udělat. Přestože je Dani v nejlepší formě své kariéry, mohlo by být vítězství na australské trati pro toho Španěla obtížné. Domácí hrdina Casey Stoner bude bojovat nejenom o šesté vítězství na domácí trati, ale bude se také chtít rozloučit doma, při svém posledním závodě MotoGP s domácími fanoušky ve velkém stylu.

Jorge Lorenzo, závodník týmu Yamaha Factory Racing ví, že v posledních letošních dvou závodech může skončit druhý nebo třetí a titul bude jeho. Je si ale také velmi dobře vědom hrozby, kterou pro něj Hondy znamenají. V žádném případě nechce usnout na vavřínech. V loňském roce Jorge Lorenzo závod na Phillip Islandu neabsolvoval, neboť v tréninku utrpěl ošklivé zranění prstu a tím pro něj vlastně sezóna skončila. Letos má jistě i tuhle událost na paměti. Je si vědom všech rizik, která by jej ještě mohla při cestě za titulem postihnout. Tentokrát nemůže spoléhat ani na pomoc svého týmového kolegy Bena Spiese, který mohl s dvojící od Repsolu zamíchat. Ben Spies je po bolestivých a nepříjemných zraněních horní části hrudníku, ramene a plic, které si odvezl ze Sepangu, doma v Texasu. Krátký čas mezi závody v Malajsii a Austrálii neumožnil dle vyjádření Yamahy nasazení náhradního jezdce do týmu.

Satelitní protějšky Andrea Dovizioso a Cal Crutchlow na strojích týmu Monster Yamaha Tech3 přijedou o víkendu především zapomenout. Zapomenout na minulý závod, ve kterém oba upadli. Minulou sezónu vystoupil Andrea Dovizioso na pódium a nepochybně bude z této zkušenosti vycházet i letos. Chce se tak udržet v boji o třetí místo šampionátu. Álvaro Bautista, kterého vloni v Austrálii smetl z trati déšť, chce letos v barvách týmu San Carlo Honda Gresini pokračovat ve velmi dobrých výkonech a těžit ze své sice později, ale přece jen nalezené dobré formy. Jeho cílem je neztratit své dosavadní páté místo v tabulce. Stefan Bradl na druhé satelitní RV213C v týmu LCR Honda předvádí v poslední době poněkud vlažnější výkony a každopádně tu bude myslet na svůj zdejší poslední závod v Moto2, kdy ve vynikající formě vybojoval druhé místo na stupních.

Oba jezdci týmu Ducati Nicky Hayden i Valentino Rossi se v promáčeném Sepangu předvedli v dobrém světle a doufají, že si stejnou formu přivezli i do Austrálie, a to bez ohledu na podmínky, které budou na trati panovat. Rossi bude mít v mířidlech především Bautistu, neboť na něj v šampionátu ztrácí pouhých šest bodů. V úctyhodných „top ten“ skončily v Malajsii obě Ducati „zero“, tedy Karel Abraham z Cardion AB Racing a jezdec Pramac Racing Héctor Barberá. Ze svých motorek se v Austrálii pokusí vymáčknout podobný výkon, aby se udrželi na dosah ke svým továrním protějškům.

Bitva mezi CRT se v jejich debutové sezóně stupňuje. Favoritem je Aleix Espargaró z týmu Power Electronics Aspar a je blízko zisku ocenění pro nejlepšího jezdce této specifikace. Týmový kolega Randy de Puniet neprožil posledních pár velkých cen úplně ideálně. Přesto se Francouz nevzdá bez boje. Se stejnou specifikací, tedy na stroji CRT, se k bojům přidá i Colin Edwards z NGM Forward Racing, v barvách Came IodaRacing Project dnešní jubilant Danilo Petrucci, motocykl týmu Speed Master osedlá Roberto Rolfo a FTR Hondu s motorem CBR1000RR týmový kolega Álvara Bautisty Michele Pirro. Chybět nebude ani James Ellison z týmu Motorsport Paula Birda. Z dvojice jezdců Avintie Blusens je jistá účast Ivána Silvy. Naproti tomu Yonny Hernandéz vynechá už druhou velkou cenu, když mu vykloubená levá klíční kost neumožnila start ani v Sepangu. Tým oznámil, že Yonnyho na Phillip Islandu nahradí, jméno náhradníka zatím nezveřejnila.
(zdroj: motogp.com)

Doplnění:
Zraněného Yonnyho Hernandéze nahradí pro tento víkend v týmu Avintia Blusens australský jezdec Kris McLaren. McLaren letos závodil ve třídě Moto2 CEV a v Jerezu zaznamenal pódiové umístění.
„Jsem opravdu nadšený, že mohu být součástí MotoGP a co víc, právě v mé zemi," řekl McLaren, který v australské Grand Prix
startoval už loni na divokou kartu ve třídě Moto2 .
„Tým
Avintia Blusens mi nabídl skvělou příležitost a já bych rád předvedl to nejlepší, přestože vím, že být na trati s tak zkušenými jezdci bude velmi obtížné. Mým prvotním cílem je přizpůsobit se motocyklu a postupně se zlepšovat."

Doporučujeme

Články odjinud