V Sepangu vyhrál Rossi, Lorenzo slaví titul mistra světa

V Sepangu vyhrál Rossi, Lorenzo slaví titul mistra světa

Fantastický závod královské kubatury vyhrál Valentino Rossi, druhý skončil Andrea Dovizioso a třetí cílem projel Jorge Lorenzo, který se zároveň stává Mistrem světa třídy MotoGP pro sezonu 2010.

Tak co, pořád se nedá s šestnácti prototypy zajet parádní závod, který dokáže zvednou tlak a adrenalin? Všichni, kdo motorkám fandíme to víme dávno, ale ti ostatní po dnešku snad vědí, proč se nejvyšší kubatuře mistrovství světa říká královská.

V první řadě na startu stála trojice jezdců v podobě zástupce Fiat Yamahy Jorge Lorenza, Nicky Haydena z tovární Ducati a dnes jediného jezdce tovární Hondy Andrea Doviziosa. V druhém sledu byla další velmi silná trojice Američan Ben Spies z Monster Tech 3, jezdec tovární GP10 Casey Stoner a Valentino Rossi.

Devítinásobnému mistru světa ale start vůbec nevyšel, takže po prvním kole figuroval až na desátém místě. Naopak Jorge Lorenzo šel okamžitě po zhasnutí světel do vedení a o první příčku bojoval s Doviziosem na Hondě. Casey Stoner jel třetí, ale v úvodu druhého kola spadl a po dvou vítězstvích tentokrát nula bodů. Na jeho místo postoupil Nicky Hayden, čtvrtý jel Ben Spies a první pětku uzavíral Marco Simoncelli. Rossi šestý.

Neuvěřitelné, v pátém kole už jel Valentino Rossi třetí a na vedoucí dvojici Jorge Lorenzo – Andrea Dovizioso ztrácel něco přes sekundu. Všichni tři nastavovali jedno rychlé kolo za druhým. Čtvrté místo patřilo Marcu Simoncellimu, pátý jel Nicky Hayden, šestý Ben Spies, sedmý Colin Edwards, osmý Marco Melandri, devátý Álvaro Bautista a první desítku uzavíral Randy De Puniet.

Po pěti kolech odstoupil Loris Capirossi, který pravděpodobně již nedokázal závodit se zraněním nohy, které utrpěl během těžkého pádu v úvodu sobotního tréninku nebo došlo ke kontaktu s Bautistou po startu. Suzuki odstavil ke svodidlům a odkulhal na obslužnou komunikaci. V dalším kole spadl Aleix Espargaró a ani on dnes cílem v Sepangu neprojel.

Jorge Lorenzo měl na zádech doslova přilepeného Andrea Doviziosa, ale Valentino Rossi, tak jako za starých časů se probil z hlubin závodního pole až k vedoucím jezdcům. V osmém kole zaútočil na Jorge Lorenza Ital Dovizioso a převzal vedení závodu MotoGP. Lorenzo jel druhý a za ním už rozjetý Rossi. V boxech Fiat Yamahy začal stoupat adrenalin, protože bylo jasné, že se schyluje k další zajímavé bitvě. V nájezdu do devátého kola Rossi svého týmového kolegu dojel a začalo to, proč sledujeme závody motorek. V polovině závodu MotoGP Rossi Lorenza předjel a v nájezdu do jedenáctého kola se Valentino Rossi ujímá vedení.

Pořadí na dalších místech v té době bylo – 4. Simoncelli, 5. Spies, 6. Bautista, 7. Aojama, 8. Hayden, 9. De Puniet a 10. Melandri.

Potom, co Valentino Rossi převzal vedení závodního pole, otočil plynem a postupně si zvyšoval náskok na dvojici za ním, druhého Doviziosa a třetího Lorenza, ale ne na dlouho. V době, kdy do konce závodu zbývalo sedm kol bojoval Simoncelli se Spiesem o čtvrté místo a Ital se držel zuby nehty, protože to by byl pro něho fantastický výsledek. Spies je ale v závěru závodů hodně silný a ve čtrnáctém kole Simoncelliho předjel. Jezdec Gresiniho týmu pak o páté místo bojoval s Aojamou a Bautistou. To byla skutečná paráda!

Jorge Lorenzo - Mistr světa MotoGP 2010

Simoncelli s Aojamou si to pořádně rozdávali a Aojama měl na své kombinéze zcela určitě lak Gresiniho Hondy RC212V. To co oba jezdci předváděli byl skutečný boj a Simoncelli šel do toho na sto dvacet procent. Nakonec to dopadlo tak, že z toho nejvíc vytěžil Nicky Hayden, který cílem projel šestý. Aojama byl sedmý a Simoncelli osmý.

V době, kdy do konce závodu zbývalo pět kol, předjel vedoucího Rossiho Andrea Dovizioso a Lorenzo už si na svého kolegu brousil zuby. V závěru závodu ale začala v boji o zlato pořádná mela, kdo z koho. Nakonec to byl Valentino Rossi, který v cíli slavil vítězství, Andrea Dovizioso skončil opět  druhý a Jorge Lorenzo třetí. Španěl tak může slavit, tři závody před koncem sezony má jistý titul mistra světa!!!

GP Malajsie, MotoGP - závod:

P.

Jezdec                                        Země Tým                                                    Motocykl Km/h Čas/ztráta
1

Valentino ROSSI ITA Fiat Yamaha Team Yamaha 162.2 41'03.448
2

Andrea DOVIZIOSO ITA Repsol Honda Team Honda 162.1 +0.224
3

Jorge LORENZO SPA Fiat Yamaha Team Yamaha 161.8 +6.035
4

Ben SPIES USA Monster Yamaha Tech 3 Yamaha 161.3 +13.676
5

Alvaro BAUTISTA SPA Rizla Suzuki MotoGP Suzuki 161.1 +15.402
6

Nicky HAYDEN USA Ducati Team Ducati 160.9 +18.826
7

Hiroshi AOYAMA JPN Interwetten Honda MotoGP Honda 160.8 +20.218
8

Marco SIMONCELLI ITA San Carlo Honda Gresini Honda 160.6 +23.574
9

Marco MELANDRI ITA San Carlo Honda Gresini Honda 160.6 +23.964
10

Randy DE PUNIET FRA LCR Honda MotoGP Honda 160.1 +31.850
11

Hector BARBERA SPA Paginas Amarillas Aspar Ducati 159.7 +38.579
12

Mika KALLIO FIN Pramac Racing Team Ducati 159.6 +38.849



Colin EDWARDS USA Monster Yamaha Tech 3 Yamaha 111.0 + 6 kol









Závod nedokončil/ neklasifikován:



Aleix ESPARGARO SPA Pramac Racing Team Ducati 158.3 14 kol



Loris CAPIROSSI ITA Rizla Suzuki MotoGP Suzuki 158.0 16 kol



Casey STONER AUS Ducati Team Ducati
0 kol

Doporučujeme

Články odjinud