Ve Francii vyhrála podruhé stejná trojice španělských jezdců

V závodech všech tří kubatur světového šampionátu motocyklových prototypů dominovala po španělské Grand Prix v Jerezu stejná trojice Španělů Espargaró, Elías a Lorenzo, také ve francouském Le Mans.

Stalo se tak poprvé po osmi letech, kdy stejní jezdci vyhráli závody všech tří kubatur již v druhé Grand Prix v řadě a navíc ještě ze stejné země. Začátkem května vyhrál třídu do 125ccm Pol Espargaró, v třídě Moto2 byl první Toni Elías a v MotoGP kraloval Jorge Lorenzo. Stejná trojice Španělů si pak to samé zopakovala uplynulou neděli na okruhu v Le Mans.

Plný počet bodů z Francie přiblížil jezdce Tuenti Racing Espargara na dostřel vedoucí pozici v šampionátu nejnižší kubatury, kde nyní vede jen o dva body jeho krajan Nicolas Terol. Naopak Tonimu Elíasovi jeho pětadvacet bodů výrazně posílilo vedoucí postavení v Moto2 a v případě Jorge Lorenza maximum bodů stačilo k tomu, aby svůj náskok zvětšil na rozdíl devíti bodů.

Naposledy se něco podobného stalo v roce 2002, když v závodech Velké ceny Velké Británie a Německa vyhrálo trio Italů v podobě Arnauda Vincenta (125ccm), Marca Melandriho (250ccm) a Valentina Rossiho (MotoGP). Seznam je vytvořen z trojic, kterým se podařilo ve stejné sestavě vyhrát závody Grand Prix dvakrát v řadě.

Je datován od roku 1989, protože tato sezona byla první, kdy se v mistrovství světa motocyklových prototypů závodilo ve třech kubaturách (125ccm, 250ccm a 500ccm), tedy formátu šampionátu, jaký známe nyní (125ccm, Moto2-600ccm a MotoGP-800ccm).

V roce 2001 vyhrála trojice Ui, Kato a Rossi dokonce ve třech Grand Prix v řadě a to je pro trojici Španělů před závodem v Mugellu velká výzva už jenom z toho důvodu, že tam nikdo z nich závod ve své současné kubatuře nevyhrál.

GP Francie - krátké video.

Seznam závodníků, kteří vyhráli závody všech tří kubatur minimálně ve dvou GP za sebou (od roku 1989):

Rok 125ccm 250ccm 500/MotoGP Grand Prix
1990 Hans Spaan (NED) Carlos Cardus (SPA) Wayne Rainey (USA) Švédska a České republiky





1992 Ralf Waldmann (GER) Luca Cadalora (ITA) Mick Doohan (AUS) Japonska a Austrálie





1994 Dirk Raudies (GER) Loris Capirossi (ITA) Mick Doohan (AUS) Rakouska a Německa





1997 Valentino Rossi (ITA) Tetsuya Harada (JPN) Mick Doohan (AUS) Francie a Nizozemska





1998 Tomomi Manako (JAP) Valentino Rossi (ITA) Mick Doohan (AUS) Imoly a Katalánska





2001 Youichi Ui (JAP) Daijiro Kato (JAP) Valentino Rossi (ITA) Austrálie, Malajsie a Ria (Brazílie)





2002 Lucio Cecchinello (ITA) Fonsi Nieto (SPA) Valentino Rossi (ITA) Španělska a Francie





2002 Manuel Poggiali (RSM) Marco Melandri (ITA) Valentino Rossi (ITA) Itálie a Katalánska





2002 Arnaud Vincent (FRA) Marco Melandri (ITA) Valentino Rossi (ITA) Velké Británie a Německa

Doporučujeme

Články odjinud