Všude mokro

Všude mokro

Jakub Kornfeil po vydařených tréninkových jízdách zajel výborně i kvalifikaci.

Sobotní předpověď počasí na okruhu Sachsenring se přeci jen nakonec vyplnila a půl hodiny před kvalifikací Moto3 začalo velmi silně pršet. Český jezdec Jakub Kornfeil vstupoval do kvalifikace s druhým místem v kombinovaných výsledcích všech tří volných tréninků. Nyní ale na jezdce čekaly zcela odlišné podmínky, než tomu bylo v páteční a sobotní ranní tréninkové sekci.

Jedinou vyjímkou, kdy se Jakub neudržel v první pětce, byl sobotní ranní trénink, kde našeho jezdce zastavilo prasklé plynové lanko, které jej stálo kolo s dvěma absolutně nejrychlejšími mezičasy. Na výborné umístění z pátečních volných tréninků navázal Jakub i v kvalifikaci, kdy se za hustého deště na okruhu Sachsenring držel až do poloviny kvalifikace na prvním místě. Do závěrečné fáze měřeného tréninku se ale znovu velmi rozpršelo a Jakub zamířil do své garáže. Tým se rozhodl všechno vsadit na jedno poslední kolo, ve kterém ale Jakub kvůli opravdu velmi promáčené a deštěm zkrápěné trati nedokázal zlepšit svůj kvalifikační čas. V tuhle chvíli se Kornfeil pohyboval na čtvrté pozici. Jediným jezdcem, jenž dokázal úplně v závěru kvalifikace vylepšit své osobní maximum, byl domácí závodník Sandro Cortese, který deklasoval zbytek startovního pole o 1.4 vteřiny a odsunul tak našeho Jakuba na pátou startovní pozici.

 

Jakub Kornfeil: „Mokré počasí se dalo očekávat, co jsem však neočekával, bylo to, že mi to tak dobře půjde. Motorka fungovala skvěle a zhruba do první poloviny tréninku se dalo zrychlovat.  Pomalu přestávalo pršet, mnoho jezdců bylo na trati a na okruhu se začala pomaličku vyjíždět sušší stopa, na které šlo zlepšovat svůj čas. V prvním zajetí jsme změkčili zadek, aby motocykl lépe držel v prvním úseku. Zanedlouho se ale neskutečně rozpršelo a od tohoto momentu bylo téměř nemožné něco udělat se svým časem a já si nechtěl za každou cenu rozbít „držku´´. Samozřejmě jsme to zkusili, ale po náznaku highsidera to prostě nešlo. Osm minut před koncem jsem zamířil k mechanikům a vydal se až na poslední čtyři minuty s tím, že vsadíme všechno do posledního kola. Z kopce se valila opravdu velká masa vody a v podstatě jediný, kdo se zlepšil, byl Cortese. Po kvalifikaci jsem byl dost promáčený a v botech jsem si dovezl pěknou nálož vody. Je škoda, že se počasí tak rychle změnilo, protože na suchu jsem se cítil skutečně výborně. Zdejší okruh mám rád a už od pátku jsem měl výborný rytmus. Navíc je tady s námi pan Bursa, který se mnou konzultuje a rozebírá každý trénink. S počasím ale vůbec nic neuděláme a za konečnou pátou startovní pozici můžeme být rádi. Doufejme tedy, že to bude dobrý základ pro zítřejší závod a pojede se na suchu.“

 

Doporučujeme

Články odjinud