Yamaha stále hledá náhradu za Fiat

Yamaha stále hledá náhradu za Fiat

Yamaha je nejúspěšnějším výrobcem posledních tří let v královské kubatuře mistrovství světa, ale ve světě financí to zdá se nehraje tak velkou roli, protože pro sezonu 2011 stále ještě hledá svého hlavního sponzora.

Dopady ekonomické krize jsou stále citelné a pro japonského výrobce je současná situace mírně řečeno znepokojivá. Do této chvíle působil v roli titulárního sponzora továrního týmu Fiat, ale italská automobilka ukončila velmi úspěšnou spolupráci poté, co Valentino Rossi v roce 2010 u Yamahy skončil a přestoupil k Ducati.

Už před nějakou dobou se objevily informace, že ve hře o možnost spojit síly s top týmem MotoGP jsou společnosti jako Petronas, Telefonica nebo AirAsia, ale dosud nikdo s vedení Yamahy spolupráci pro rok 2011 neuzavřel.

Co to v této chvíli znamená? Je tu možnost, že Jorge Lorenzo a Ben Spies, jakožto jezdci továrního týmu Yamahy, budou v roce 2011 závodit v modrých barvách japonského výrobce a Yamaha vezme na svá bedra financování celého projektu MotoGP. To je ale řekněme plán B, prioritou číslo jedna je pro nadcházející ročník najít spolehlivého partnera.

Lin Jarvis se nechal slyšet, že titulárního sponzora hledají a pro tuto pozici mají několik žhavých kandidátů. Jejich jména samozřejmě neprozradil, ale už dříve se u Yamahy velmi spoléhali na společnost Petronas, když tehdy ohledně možného odchodu Fiatu neviděli s jeho náhradou zvlášť velký problém.

„Sezona začíná koncem března a já už předtím zažil situace, kdy jsme třeba v roce 2007 jeli s motocykly v modrých barvách ještě předtím než jsme podepsali smlouvu s Fiatem,“ řekl Lin Jarvis, který teď má ve svém týmu Mistra světa a Nováčka roku 2010.

Doporučujeme

Články odjinud