Z historie Grand Prix v Aragonii

Z historie Grand Prix v Aragonii

Letos se na okruhu MotorLand Aragon pojede popáté, ale historie závodění na tomto místě je mnohem delší.

Moderní okruh MotorLand Aragon má své kořeny pevně zakotvené díky městským závodům, které se konaly v nedalekém městě Alcañiz. Toto místo hostilo závody od poloviny šedesátých let až do roku 2003. Kvůli bezpečnosti se tyto podniky přestaly konat a byl vytvořen moderní okruh.

Příští rok to bude 50 let, co se zde jezdí. Pro připomenutí tohoto výročí se bývalý světový šampion Jorge Lorenzo dnes svezl po starém městském okruhu Guadalope (v centru města Alcañiz).

  • První závod se na okruhu MotorLand Aragon jel v roce 2010. Tento okruh se tak stal šestou španělskou tratí, na níž se konal závod mistrovství světa. Dalšími okruhy, na nichž se už v minulosti jelo, jsou: Jerez, Catalunya, Jarama, Montjüich a Valencia.
  • První Grand Prix na novém aragonském okruhu vyhrál Casey Stoner na Ducati. V následujících letech už vítězili pouze jezdci Hondy.
  • Aragon je jedním ze tří okruhů (spolu s Indianapolis a Sachsenringem), kde se v posledních čtyřech letech jel závod světového šampionátu a Yamaha zde v tomto období ani jednou nezvítězila.
  • V letech 2012 a 2013 všechny tři kategorie (v Aragonu) ovládli španělští závodníci. Posledním nešpanělským závodníkem, který vystoupil v Aragonu na nejvyšší stupínek v královské kubatuře, byl roku 2011 Casey Stoner. Dalším nešpanělským vítězem v Aragonu byl roku 2010 Andrea Iannone (v Moto2). Všichni ostatní vítězové už byli jen Španělé.
  • Loni se všem jezdcům (Rins, Terol, Márquez), kteří ve svých kategoriích vyráželi z pole position, podařilo dotáhnout závod do vítězného konce.

(Zdroj: motogp.com)

Doporučujeme

Články odjinud