Zajímavá čísla letošní sezóny

Zajímavá čísla letošní sezóny

Kromě počtů vítězství, umístění na podiu a bodů bylo zaznamenáno i několik jiných zajímavých číselných údajů o letošní sezóně MotoGP.

Rekordní sezónu má za sebou Marc Márquez. Ze 450 možných bodů jich vybojoval 362. Mladý Španěl se na nejvyšší stupínek probojoval třináctkrát. To se dosud nikomu během jedné sezóny nepodařilo. Dosud držel rekord v počtu vítězství za sezónu Mick Doohan, který roku 1997 zvítězil dvanáctkrát. Rekord letos Márquez ustanovil i v počtu pole position za jednu sezónu – z prvního místa startovního roštu vyrážel třináctkrát.

Dominantní byl Márquez letos i z hlediska nejrychlejších kol závodu – nasbíral jich dvanáct. Jorge Lorenzo a Dani Pedrosa letos zaznamenali dvě nejrychlejší kola; Alvaro Bautista a Valentino Rossi mají po jednom nejrychlejším kole.

Nejvíce kol v čele prožil letos Marc Márquez – bylo jich 214. Jorge Lorenzo obkroužil na prvním místě 98 kol, Valentino Rossi 80, Dani Pedrosa 19, Stefan Bradl 13, Andrea Iannone 12, Andrea Dovizioso 11a Hiroshi Aoyama jedno.

Hiroshi Aoyama jako jediný dokončil všechny letošní závody a zároveň je jezdcem, který letos odjel největší vzdálenost v závodech – 2108km.

Nejvíce pilným jezdcem v trénincích byl Valentino Rossi. V přípravě na závody odjel 7464km. (Pro porovnání: Loni Rossi v trénincích zajel 7656km a taktéž se stal nejhorlivěji pracujívím jezdcem v trénincích.)

Pouze čtyři jezdci se letos dostali na nejvyšší stupínek. Třináctkrát se radoval Marc Márquez, jednou Dani Pedrosa a po dvou výhrách mají na kontě Jorge Lorenzo a Valentino Rossi. Stejní jezdci ovládali závody i loni a na první místo ani tehdy nikoho jiného nepustili.

Marc Márquez, Dani Pedrosa, Valentino Rossi a Jorge Lorenzo k sobě letos pustili na stupně vítězů pět jiných závodníků. Na podium (kromě výše zmíněné čtveřice) tedy letos vyšplhali i Aleix Espargaro, Bradley Smith, Cal Crutchlow, Alvaro Bautista a Andrea Dovizioso. Dovimu se zadařilo dvakrát, ostatním jednou.

Loni se z pódiového umístění těšilo méně závodníků než letos. Byli to pouze Márquez, Lorenzo, Rossi, Pedrosa, Bradl a Crutchlow.

Celkem šest jezdců letos startovalo z pole position. Kromě Márqueze si radost z prvního místa jednou užili i Rossi, Dovizioso, Lorenzo, Aleix Espargaro a Pedrosa.

Start z první řady letos absolvovalo dvanáct závodníků: Márquez (15x),Pedrosa (10x), Lorenzo (9x), Dovizioso (5x), Iannone (5x), Rossi (3x), Bradl (2x), Bautista (1x), Pol Espargaro (1x), Aleix Espargaro (1x), Smith (1x) a Crutchlow (1x).

(Zdroj: motogp.com)

Doporučujeme

Články odjinud