Zajímavá statistika před závodním víkendem v Indianapolisu

Americká Daytona pořádala v roce 1964 první podnik MS v USA.

Před druhým ročníkem Velké ceny Indanapolisu připravili jako již tradičně na motogp.com některá zajímavá čísla ze statistik světového šampionátu závodů silničních motocyklů.

150 – páté místo Lorise Capirossiho v Brně bylo jeho 150 závodem na bodech v královské kubatuře. Pouze jeden jezdec dokázal skórovat ve více závodech než Ital a to Alex Barros v celkem 195 případech.

56 – pole position Valentina Rossiho na českém okruhu v Brně byla jeho celkem šestapadesátou od začátku jeho kariéry v nejnižší kubatuře světového šampionátu v roce 1996. Rossiho pozice na prvním místě startovního roštu je nyní stejná s celkovým součtem pole position v závodech Grand Prix, které během své kariéry dokázal získat jeden z Rossiho největších soupeřů Max Biaggi. Od roku 1973, kdy se začaly zaznamenávat pole position, je jen jediný jezdec, který jich během své kariéry dokázal získat víc. Je to Mick Doohan, který z první pozice na startu startoval do závodu Grand Prix v celkem osmapadesáti případech.

33 let – v den kvalifikace na okruhu v Indianapolis Motor Speedway to bude přesně třiatřicet let, kdy Giacomo Agostini získal na stroji MV Agusta své poslední vítězství v třídě 500ccm. Stalo se tak v roce 1978 na okruhu Nürburgring během německé Grand Prix. Bylo to rovněž poslední vítězství na čtyřdobém motocyklu o obsahu 500ccm.

31 sekund – rychlost vývoje 800ccm motocyklů nejlépe vystihuje celkový čas posledního závodu na okruhu v Brně, který byl letos lepší o celých jednatřicet sekund než do té doby nejlepší čas Lorise Capirossiho, který zajel v roce 2006 na motocyklu Ducati o obsahu 990ccm.

22 let – v den závodu na okruhu v Indianapolisu to bude přesně dvaadvacet let, kdy značka motocyklu Aprilia získala své první vítězství v závodu Grand Prix. Bylo to v třídě do 250ccm v závodu na okruhu v San Marinu, kde vyhrál v roce 1987 Loris Reggiani.

15 – o tomto víkendu to bude už patnáctý podnik světového šampionátu závodů silničních motocyklů na území Spojených států. První dva podniky se odehrály v letech 1964 a 1965 na slavném okruhu Daytona. Celkem jedenáct závodů Grand Prix pořádali na okruhu v Laguně Seca a v Indianapolisu to bude celkem druhý podnik mistrovství světa, který ve ´Staré cihelně´ pořádají.

7 – sedm jezdců Yamahy startovalo z první pozice na startovním roštu v posledních sedmi závodech MotoGP. To je v královské kubatuře zatím nejdelší řada pole position pro Yamahu od roku 1986.

3 – Indianapolis je jedním ze tří okruhů v letošním kalendáři závodů Grand Prix, kde nikdy v MotoGP nevyhrál motocykl značky Ducati. Dalšími dvěma okruhy jsou francouzský Le Mans a portugalský Estoril.

3 – potom, co v Brně nestartoval Casey Stoner a Marco Melandri pro pád závod nedokončil, jsou v královské kubatuře už jenom tři jezdci, kteří dokázali bodovat ve všech jedenácti závodech Grand Prix. Je to Colin Edwards, Chris Vermeulen a Alex De Angelis.

3 – v posledních třech Velkých cenách startoval z prvního místa na startovním roštu Valentino Rossi. Pro Itala je to na Yamaze zatím nejvyšší počet získaných pole position v řadě potom, co v roce 2006 a 2007 dokázal zajet nejvíc dvě za sebou a v roce 2008 dokonce pole position v následujícím závodu nikdy nepotvrdil. Naopak nejvíc pole position v řadě si připsal na konto v roce 2002, kdy jich získal celkem pět, když v té době závodil na motocyklu značky Honda.

Doporučujeme

Články odjinud