8
Fotogalerie

Zajímavé přilby – 2. část

Nejen Valentino Rossi, ale i jiní závodníci si volí pro speciální příležitosti zajímavé designy přileb. Níže následuje druhá část výběru nejzajímavějších přileb jezdců.

Nejzajímavější přilby Valentina Rossiho byly představeny v předchozím článku. Nyní přišla řada na přilby Rossiho kolegů. Jedná se o můj výběr nejpovedenějších designů přileb. A které jsou nejhezčí podle Vás?

Laguna Seca 2007 – Nicky Hayden

Pro domácí závod si Nicky Hayden nechal vytvořit design se Sochou Svobody. Přilba byla vyvedená v amerických národních barvách. Haydenovi ovšem štěstí nepřinesla. Vítěz závodů na okruhu Laguna Seca z let 2005 a 2006 tentokrát svůj domácí závod nedokončil.

Indianapolis 2009 – Jorge Lorenzo

Závod v Indianapolis roku 2009 odjel Jorge Lorenzo v modrobílé přilbě. Ve středové části helmy se nacházelo velké písmeno A a v přední části byla bílá pěticípá hvězda. Po bocích helmy měl Lorenzo bílá křídla a v zadní části přilby se vyjímal štítek s další hvězdou. Tato přilba přinesla Lorenzovi štěstí. Jezdec z Mallorky tehdy v Indianapolis zvítězil, když dojel 9,435 s před Alexem de Angelisem.

Portugalsko 2009 – Jorge Lorenzo

V Estorilu roku 2009 vyjel Jorge Lorenzo s přilbou, která připomněla oslavu čtyřicátého výročí přistání prvního člověka na měsíci. I v této přilbě se Lorenzo podíval na stupeň nejvyšší.

Itálie 2012 – Jorge Lorenzo

Jeden z nejjedovatějších hadů – mamba černá – se stala inspirací pro Lorenza. V Mugellu roku 2012 si ji nechal vyobrazit na přilbu. Lorenzo s mambou na přilbě ovládl italský závod. Druhého Pedrosu překonal o více než 5 sekund.

Katalánsko 2013 – Jorge Lorenzo

Velmi pestrá přilba provázela Lorenza v Katalánsku roku 2013. Autorkou přilby „Graffiti“ je Španělka Ana Vives. Na přilbě jsou různé nápisy – mimo jiné je zde i připomínka závodu v Brazílii (Rio 2003), kde Lorenzo vybojoval první vítězství v mistrovství světa. Tato Lorenzova helma posloužila i pro dobrou věc. V charitativní aukci byla vydražena za více než 27 000 eur. Výtěžek byl věnován na pomoc lidem postiženým Downovým syndromem.

Indianapolis 2013 – Jorge Lorenzo

Španělský závodník roku 2013 navázal na design s mambou černou. Tentokrát však zvolil mambu zelenou. Kromě přilby měl hadí vzor i na rukavicích. Mamba zelená nebyla tak úspěšná jako mamba černá a Lorenza k vítězství nedovezla. V Indianapolis roku 2013 se Jorge musel smířit se třetím místem za svými krajany – Marcem Márquezem a Danim Pedrosou.

Katalánsko 2014 – Dani Pedrosa

Dani Pedrosa nepatří k jezdcům, kteří by se vyžívali ve vymýšlení nových designů přileb, ale i on si loni design změnil. Stalo se tomu při jeho domácím závodě v Katalánsku, kde překvapil svůj fanklub tím, že závod odjel v designu helmy, kterou mu fanoušci darovali při každoroční večeři fanklubu. Přilba byla doplněná textem: „Nezávodíš sám.“

Indianapolis 2014 – Marc Márquez

Pro letošní závod v Indianapolis se Marc Márquez inspiroval americkými motivy. Na jeho přilbě převládaly barvy americké vlajky – bílá, modrá a červená. Přilba doplňovala dvě velká vyobrazení Márquezova startovního čísla – 93. V tomto designu si Márquez dojel pro desáté vítězství letošní sezóny.

(Zdroj: motociclismo.es)

Hayden - Laguna Seca 2007.jpgLorenzo - Indianapolis 2009.jpgLorenzo - Indianapolis 2013.jpg

Lorenzo - Itálie 2012.jpgLorenzo - Katalánsko 2013.jpgLorenzo - Portugalsko 2009.jpgMarquez - Indianapolis 2014.jpgPedrosa - Katalánsko 2014.jpg

Doporučujeme

Články odjinud