Závod v Austrálii zkomplikoval Yamaze závěr sezony

Závod v Austrálii zkomplikoval Yamaze závěr sezony

Víkend na jihu Austrálie nepřinesl jezdcům tří ladiček štěstí, tedy pokud máme na mysli sestavu jejich továrního týmu v podobě Jorge Lorenza a Bena Spiese. Oba po nehodách z přípravy do závodu nenastoupili.

Ben Spies havaroval poměrně těžce v sobotní kvalifikaci, ale ještě v sobotu večer si nepřipouštěl možnost vynechat důležitý podnik na Phillip Islandu, kde mimo jiné potřeboval bodovat, aby si pojistil současnou pátou příčku v šampionátu.

Ranní zahřívací trénink Američana přesvědčil, že pro něho bude nejlepší do závodu nenastoupit a to ani ne z důvodu, že měl pádem nalomené žebro, ale hlavně utrpěl otřes, který měl vliv na jeho koncentraci. Prostě něco podobného, co si prožil Karel Abraham v Japonsku.

Američan je připraven odcestovat do Malajsie a tam o víkendu hájit barvy tovární stáje, i když tři dny v tropickém prostředí Sepangu budou nesmírně náročné. Naopak Jorge Lorenzo už teď ví, že v Sepangu rozhodně závodit nebude a zda absolvuje poslední závod roku ve Valencii se teprve uvidí.

Španěl byl jediným soupeřem Casey Stonera v boji o titul a na Phillip Islandu po Australanovi také druhý nejrychlejší. V posledním kole zahřívacího tréninku ale ztratil kontrolu nad řízením M1 a následoval tvrdý pád. Při něm mu zůstal prst mezi řídítky a rámem, což mu utrhlo špičku levého prsteníčku.

Jak víme, prsty jsou velmi bolestivá záležitost a každý si dokáže představit, jak to Lorenza muselo bolet. Sundal si rukavici, vyhodil ji a odešel s personálem zdravotní služby. Přitom ho ani ve snu nenapadlo, že ve zmiňované rukavici zůstala část jeho prstu.

O několik hodin později už ležel v nemocnici v Melbourne, kde mu lékaři během tříhodinové operace přišili onu chybějící špičku prstu. Po skončení zákroku lékaři uvedli, že došlo k úspěšnému spojení šlach a nervů Lorenzova prsteníčku, který bude v pořádku.

Závodit v Malajsii ale nepřipadá v úvahu a Jorge Lorenzo navíc přijde o test nového litrového prototypu Yamahy, který naplánovali na čtyřiadvacátého října. Zda bude loňský světový šampion závodit na domácí půdě ve Valencii se rozhodně až po jeho návratu do Barcelony, kde absolvuje řadu dalších vyšetření.

Pádů na Phillip Islandu bylo o minulém víkendu víc než dost. Navíc se při nich zranilo hodně závodníků. Dlouho se volá potom, aby australská Grand Prix změnila termín pořádání z konce sezony na její začátek, protože v té době je počasí na jihu Austrálie mnohem příznivější. Mluvilo se také, že pokud nebudou souhlasit, Austrálie se prostě nepojede.

Pokud k počasí připočítáme dráhu plnou hrbolů, je to okruh, který je sice hezký, ale pro jezdce zejména za nízkých teplot, deště a silného větru evidentně nebezpečný. Nicméně v předběžném kalendáři pro sezonu 2012 Austrálie zůstává nadále a stejně tak zůstává její podzimní termín.

Doporučujeme

Články odjinud