Znáte nejčastější příčiny dopravních nehod?

Znáte nejčastější příčiny dopravních nehod?

Nehodovost v Evropě stále roste. Jedním z důvodů je vyšší počet účastníků silničního provozu, se kterým se zvyšuje riziko, že se některý z nich dopustí chyby. Zjistěte, jaké jsou nejčastější příčiny dopravních nehod.

Nejvíce dopravních nehod zaviní přirozeně řidiči motorových vozidel – podle statistik Policie ČR způsobí přes 80 % havárií. Na druhém místě se pravidelně umisťují lesní zvířata.

Pozor: Škody způsobené srážkou se zvířetem vám povinné ručení nepokryje. K tomu slouží havarijní pojištění.

1.Nedostatečná pozornost při řízení

Až pětinu dopravních nehod v letošním roce způsobil nedostatek pozornosti. Řidiči se často místo volantu věnují:

  • mobilnímu telefonu
  • dětem
  • konzumaci jídla a pití

2.Nesprávný způsob jízdy

Velký podíl na vysoké nehodovosti na českých silnicích má nesprávný způsob jízdy řidičů. Za více než 12 % letošních nehod stálo nedání přednosti v jízdě. V těsném závěsu je nesprávné couvání nebo otáčení.

K dalším častým způsobům nesprávné jízdy patří:

  • nedodržení bezpečné vzdálenosti
  • nepřizpůsobení rychlosti stavu vozovky
  • nepřizpůsobení rychlosti technickému stavu vozidla
  • přejetí do protisměru

3.Nepřiměřená rychlost

Nepřiměřená rychlost sice není nejčastější příčinou dopravních nehod, lze ji však označit za tu, která způsobuje nejtragičtější následky. Při nehodách způsobených nesprávnou jízdou, které se na celkové nehodovosti podílely z 68 %, zemřelo 125 osob. Nehody způsobené nepřiměřenou rychlostí, které se na celkové nehodovosti podílely jen z 15,5 %, si vyžádaly 140 životů.

4.Nezvládnutí řízení

Nezvládnutí řízení z důvodu nedostatečných zkušeností není doménou jen tzv. svátečních řidičů, ale také (a především) čerstvých řidičů. I proto ve společnosti již několikrát zazněly nápady na řidičák na zkoušku nebo řízení pod dohledem.

Čerství řidiči by zároveň měli více přemýšlet nad výhodami havarijního pojištění. Jelikož jde zpravidla o mladé lidi, škody způsobené při autonehodě na jejich vlastním voze nemusejí svými příjmy pokrýt.

Doporučujeme

Články odjinud