Zraněný Héctor Barberá vynechá Velkou cenu USA

Zraněný Héctor Barberá vynechá Velkou cenu USA

Nejnovější obětí tréninkového zranění se stal Héctor Barberá. Španěl si zlomil dvě kosti v levé dolní končetině a nebude včas v pořádku pro Red Bull USA Grand Prix, která se koná už příští týden v Laguna Seca. AKTUALIZOVÁNO

Španělský jezdec týmu Pramac Ducati je nyní v péči slavného španělského chirurga Dr. Mira na klinice Dexeus v Barceloně. Dr. Mir bude Barberu operovat a zafixuje mu obě zlomené kosti. Poté on, Barberá i tým společně posoudí, jak dlouhé období bude potřebné na zotavení.

Tým ve své tiskové zprávě oznámil, že jakékoliv závěry a další oznámení budou vycházet až z výsledků operace. Rekonvalescence – či přesněji, rekonvalescence závodního jezdce – probíhá při zlomenině obou kostí kolem 6 týdnů, což znamená, že Barberá bude chybět i v Indianapolisu a možná i v Brně.  Pro závod v Laguna Seca nebude ještě tým nucen hledat náhradu – rošt v Laguně Seca neutrpí početní újmu díky nasazení Steva Rappa z týmu Attack Performance. Pokud bude ale Héctor nucen vynechat Indy a Brno, nezbývá týmu Pramac nic jiného, než najít náhradu. V současnosti je oficiálním náhradníkem Kenny Noes, ale jak už bylo zmíněno výše, žádná oficiální oznámení zatím nebyla vydána.

Tisková zpráva týmu Pramac:

Jezdec týmu Pramac Racing Héctor Barberá zraněn při tréninku

Jediný jezdec týmu Pramac Racing pro rok 2012 Héctor Barberá včera při tréninku blízko svého domova ve Španělsku utrpěl zranění. Héctor si zlomil levou kost holenní a levou kost lýtkovou, když se připravoval na další závod MotoGP, který se koná za týden v USA.
V neděli ráno podstoupí Héctor operaci na klinice Insitituto Universitario DEXEUS v Barceloně. Operovat bude Dr. Xavier Mir, šéf plastické chirurgie, se svým týmem. Dr. Mir měl Héctora ve své péči již v roce 2010.
V neděli odpoledne Dr. Mir znovu vyhodnotí situaci a určí čas, který bude potřebný na zotavení a návrat Španěla zpět do sedla jeho Ducati.
Tým Pramac Racing oznámí své plány pro blízkou budoucnost až po ukončení operace.
(zdroj: motomatters.com)

 

Aktualizace:

Pětadvacetiletému jezdci byly dnes dopoledne do zlomené levé nohy voperovány titanové destičky a několik šroubů. Operace byla provedena chirurgickým specialistou dr. Xavierem Mirem ve spolupráci s dr. Eugeniem Jimeno, šéfem oddělení chirurgie dolních končetin na klinice Instituto Universitario USP Dexeus. V pooperačním prohlášení dr. Mir řekl: "Operaci jsme provedli s dobrým výsledkem. Jsme přesvědčeni, že Héctor bude moci do 48 hodin opustit nemocnici, a s lehkou fyzickou aktivitou může začít už za týden. Je obtížné říci, jak dlouho bude rehabilitace po operaci trvat. Musíme zhodnotit pokrok pacienta, ale myslím, že máme důvod si myslet, že bude schopen nastoupit do závodu za 4 nebo 6 týdnů, v závislosti na jeho zpětnou vazbu. "

Héctor Barberá:
"Doktor Mir a doktor Jimeno odvedli skvělou práci. Cítím se docela dobře, stále mám trochu závrať z anestezie, ale to je normální. Samozřejmě jsem z havárie zklamaný. Stalo se to v nejhorším možném období. Měl jsem skvělý pocit na motorce i ve svém týmu. Poslední tři závody jsem byl schopen si pro co nejlepší výsledky docela užívat i souboje s továrními jezdci. Příští týden jsem mohl v Laguna Seca, a pak i v Indy, dosáhnout dalších skvělých výsledků, ale to je život a teď musím myslet jen na své zranění a svou rehabilitaci. "

Doporučujeme

Články odjinud