Miroslav Popov do letošní sezony MS nezasáhne

Miroslav Popov do letošní sezony MS nezasáhne

Český závodník bohužel nenastoupí do letošní sezony motocyklového šampionátu, kde měl závodit v kubatuře Moto3 s italským týmem Phonica Racing. Motivaci ale neztrácí a za rok to zkusí znovu.

Italský tým o Miroslava Popova velmi stál a český závodník také figuroval na seznamu jezdců Mezinárodní motocyklové federace (FIM) pro rok 2012. Nicméně ve finále se nepodařilo zajistit potřebné finance. „Moc mě to mrzí. Cítil jsem, že jsem opravdu blízko. V  týmu mě chtěli. Bohužel, tento sport u nás nemá v současnosti dostatečnou podporu,“ komentoval nepříznivou zprávu šestnáctiletý Popov.

První zprávy o možném ohrožení jeho cesty mezi elitu světa se objevily zhruba před měsícem, protože to se totiž Miroslava Popova rozhodl opustit jeho hlavní sponzor. „Oznámili nám to dva týdny před prvními testy ve Valencii. Od té doby celý tým skoro nespal a snažil se pro Míru sehnat potřebný obnos. Bohužel takhle narychlo to bylo nemožné,“ prozradil Miroslav Popov starší, otec šestnáctiletého závodníka.

Vedení italské stáje se snažilo vyjít maximálně vstříc tím, že snížili požadovaný objem financí, ale i tak ji nebyl nikdo ze stávajících partnerů schopen pokrýt. Nicméně pro mladého závodníka z Vlčkovic v Podkrkonoší tím nic nekončí, protože o to větší bude jeho motivace předvést své kvality třeba v závodech mistrovství světa na divokou kartu.

„Když to vyjde a udělí mi divoké karty, pokusím se opět ukázat na nějakém závodě mistrovství světa,“ řekl Miroslav Popov. „Letos o mě zájem byl, a proto věřím, že když nasbírám další zkušenosti, šanci bych zase dostat mohl.“

„Každopádně nic nevzdáváme. Míra se pravděpodobně vrátí do  italského a španělského šampionátu a opět se pokusíme získat pár divokých karet pro závody mistrovství světa. Zůstane na očích a příští rok se o účast mezi elitou popere znovu,“ dodal odhodlaně Miroslav Popov starší.

Je opravdu velká škoda, že motocyklový sport nemá v Čechách takovou podporu, jaké se mu dostává ve Španělsku, Itálii, Německu nebo Velké Británii. Co na plat, Popov teď v italském a španělském mistrovství získá další cenné zkušenosti, může si tím zvýšit kredit v očích týmů MS a navíc, po letošní sezoně bude mnohem jasnější, který komplet podvozek-motor je v Moto3 konkurenceschopný a který ne.

Doporučujeme

Články odjinud